Myrkur - Folkesange

Relapse Records

Folkesange

Myrkur, de sensatie uit Denemarken in de gedaante van Amalie Bruun, neemt je mee op een meeslepend avontuur door de Scandinavische cultuur. Het nieuwe album 'Folkesange' staat vol met traditionele folkmuziek. Dat betekent: geen black metal. Maar is dat een punt waar wij over gaan vallen?

Zeker niet! 'Folkesange' is een ervaring die je laat wegdromen op de maat van de magische klanken, die Scandinavië te bieden heeft. Bruun laat op dit album horen wat ze met Myrkur allemaal in de mars heeft en je oren worden getrakteerd op diverse zangtechnieken en traditionele instrumenten. 

In de opener Ella horen we meteen de loepzuivere vocalen en een intens, meeslepende folklorische sound, die wellicht doet denken aan die andere grote Scandinavische act: Wardruna. Fans van de hitserie 'Vikings' zullen smullen van deze plaat.

Wat 'Folkesange' zo overtuigend maakt, is dat op twee nummers na, alle liedjes volledig in het Deens zijn gezongen. In combinatie met de traditionele instrumenten maakt dat van deze plaat eigenlijk een historisch Scandinavisch document.

We hadden het al over de traditionele instrumenten die worden gebruikt. Op Fager Som en Ros wordt gebruik gemaakt van een tagelharpa, een soort harp met drie snaren. Het liedje is behoorlijk catchy doch ingetogen, maar bevat vooral een paar stukjes verfijnde samenzang.

En heeft u wel eens gehoord van een nyckelharpa? Wij moesten het ook even opzoeken. Dit instrument is te vergelijken met een viool, maar dan met toetsen en wordt gebruikt in Svea, dat grotendeels een instrumentaal stuk is, maar heerlijk in de lijn van het album valt.

Tor i Helheim is bijzonder, omdat Bruun gebruik maakt van een bepaalde zangtechniek: kulning, een traditionele Zweeds-Noorse zangstijl die niet veel meer wordt gebruikt. Vroeger werden op deze manier grazende koeien uit de bergen teruggeroepen. Heel bijzonder.

Myrkur heeft met 'Folkesange' een waar meesterwerk afgeleverd. Vooral in deze roerige tijden hebben we een album nodig waarin je je helemaal kan verliezen en waarbij je kan wegdromen. Daar is deze plaat perfect voor. Een traktatie voor oren en geest.

30 maart 2020
Jerre Hoetink