New Model Army - Unbroken

Ear Music

Unbroken

Ze hebben er de tijd voor genomen, voor nieuwe studioplaat ‘Unbroken’. Een veertig jaar (!) New Model Army-tour en een heus symfonisch project (!!). Maar de militante folkpunkers uit Bradford blijken op de zestiende volwaardige release nog niet uitgepraat. Met extra aandacht voor ritmische en gedreven, militaristische drum- en baspartijen die de working-class middelvingergebaren van het kwartet ondersteunen, is deze opvallend gevarieerde plaat toch opnieuw eentje die mag gehoord worden.

Je kan jezelf natuurlijk afvragen of de bandnaam New Model Army destijds wel zo goed gekozen was. Begin eighties was de tendens om folk, punk en wave te combineren misschien net iets hipper en vooruitstrevender dan in het gezegende 2024. Al geeft de erbarmelijke wereldpolitiek en huidig klimaat van oorlog en klimaatverkrachting nog voldoende stof tot het schrijven van geagiteerde songs.

En die zitten er zeker tussen de elf huidige tracks. Variërend van een potige opener met ronkende basgroove (“The language of love will bring us love / The language of war will bring us war / We choose it, we own it, we choose it, we own it”) tot een lange, akoestische, vocal harmony-ballade met Midnight Oil-allures (Cold Wind), deze plaat is voorzien van voldoende drama en energie. En voor dat laatste is ook meermalig Grammy-bekroond producer Tchad Blake verantwoordelijk, die zich gespecialiseerd heeft in de zogenaamde “binaural recording”-techniek met twee verschillend afgestemde microfoons voor een speciaal 3D-effect. Luister maar eens naar de kronkelende stem in Coming Or Going: een mooi voorbeeld van hoe muzikale authenticiteit en moderne techniek elkaar vinden.

Om maar te zeggen: de echt wilde haren zijn eruit, maar in deze release zit een soort van gedrevenheid die veel jonge bands naar de kroon steekt. En die ervoor zorgt dat je al vanaf de eerste luisterbeurt verkocht bent voor ‘Unbroken’. Grotendeels de verdienste van oer-Army-kolonel Justin Sullivan natuurlijk, die nog steeds klinkt als een soort van opgefokte Peter Gabriël. En die in een waanzinnig mooie song als First Summer After of de singalong Do You Really Wanna Go There de zoveelste evergreenhits op zak heeft. Zoals bij het merendeel van de platen, heeft New Model Army geen ruimte gelaten voor kritiek. Tenzij dan de kritiek op anderen…

18 januari 2024
Johan Giglot