Owann - State Of Mind

Wool-E-Discs

State Of Mind

Reiziger, fotograaf, bergbeklimmer ... een man van avontuur, Johan De Paepe. Als Owann maakt hij sinds een klein decennium synthesizergedreven ambientmuziek. Met ‘State Of Mind’ krijgt dat muzikale verhaal een derde hoofdstuk.

Een hoes met een wereldbol die zweeft boven een tropisch strand. Binnenin een foto van de wereld vanuit de ruimte. Een titel als ‘State Of Mind’. Muziektermen als “ambient” of “synthesizer”. Begint het allemaal wat te dagen? Gedurende acht zaligmakende sfeertracks onderneemt Owann een muzikale wereldreis, te beginnen vanaf de narratieve verwelkoming door ene Allen Pitts.

Verwacht een relaxerende reis langs kabbelende beekjes, kosmische synthesizerlandschappen, minimalistische soundscapes en dromerige melodieën. Stuk voor stuk langzaam uitrollend en ontwikkelend over minimaal zes minuten. Wat vooral opvalt: heel ‘State Of Mind’ verloopt in een warme gloed, een zaligmakend deken van new age-achtige spiritualiteit. En toch weet Owann mooi te balanceren tussen ambient, neoklassiek en Tangerine Dream-achtige synthesizermuziek in.

In een Dawn Of A New Day mag dat met een trancematig, vingervlug motief dat door relaxerende golven overspoeld wordt en in een hoogtepunt als Nebula, dat in één track samengesmolten werd met opvolger Evendim, gebeurt dat in een langzaam repetitief, haast sacraal thema vol doezelige achtergrondscapes en synthlagen.

En heel die zaligmakende reis eindigt in een bijna dertien minuten durend Blue Planet, een lang epos in Berliner Schühle-traditie van rollende, onophoudelijke synthesizermuziek, hobbelende motieven die voorzichtig naar voren treden maar nooit echt opzichtig worden en een trage evolutie, waarin vogelgeluidjes en gedonder in de verte voor de nodige mystiek zorgen.

De opzet van Owann is om met zijn zaligmakende muziek de wereld te eren: een daad waarmee hij anderen wil inspireren om hetzelfde te doen. U heeft de verfoeilijke term new age inmiddels gelezen. Gelieve daar niet al te hard aan vast te klampen. Dit is brave, zachtmoedige en doodeerlijke muziek waaraan geen enkele scherpe rand te bespeuren val. Maar dat mag ook helemaal niet. Dit werk is gelimiteerd op honderdvijftig fysieke cd’s en dat moet volstaan om de fans en liefhebbers van deze dromerige ambient te paaien. In zijn eigenheid is dit een klasbak.

16 april 2020
Johan Giglot