Parasight - At Leve Som Hvis Der Var Et Håb

Indisciplinarian

Het maken van een tweede album wordt voor een band een spannende aangelegenheid, als besloten is het geluid aan te passen in een poging als nieuw voor de dag te komen. Dat lijkt het geval te zijn met de Deense band Parasight dat met tweede plaat 'At Leve Som Hvis Der Var Et Håb' de wereld zegt aan te kunnen.

At Leve Som Hvis Der Var Et Håb

 

Denemarken. Vraag mensen aan welke harde gitaarbands ze denken bij andere Scandinavische / Noord-Europese landen en je krijgt een spervuur aan namen, van Nightwish tot Sabaton. Maar bij Denemarken komt men niet verder dan Volbeat of Supercharger. Als het aan Parasight ligt, komt die naam daar snel bij. De band heeft zich toegelegd op D-beat. En voor er verwarring optreedt: de D staat voor de klassieke Britse hardcore-punkband Discharge, die in veertig jaar ook metalacts als bijvoorbeeld Wolfbrigade heeft beïnvloed. Bij de interpretatie door Parasight lijken punk, hardcore en metal in gelijke porties vertegenwoordigd.

 

Concreet betekent dit dat er op 'At Leve Som Hvis Der Var Et Håb' tien snoeiharde nummers voorbij razen die je van begin tot eind de adem ontnemen. Behalve luid zijn ze allen strak en urgent. Anders gezegd: het streven van de band om zich te beperken tot de kern en af te zien van bijkomende, esthetische elementen is in één opzicht geslaagd. Belangrijke hulp hiervoor kwam van producer Fredrik Nordström, onder meer bekend van zijn werk met At The gates. Het resultaat: een gitaargeluid dat het midden houdt tussen zwaar en licht, met daaroverheen een sfeerbepalende, ruwe hardcorezang.

 

Het nadeel van deze aanpak is dat men is doorgeslagen in het minimalisme. Nummers zijn daardoor zo inwisselbaar dat het al heel gauw een eentonige bedoening wordt. Noemenswaardige afwisseling komt alleen voor in Deskyder en het veel ritmischere slotstuk Håbløst. Het is weliswaar acceptabel dat de band er niet voor heeft gekozen cleane vocals toe te voegen; hardcore is hardcore. Maar een gitaarsolo of opvallende versieringsriff hier en daar had niet misstaan.

 

Teksten zijn zonder uitzondering in het Deens. Dit als een bezwaar zien zou te ver gaan. Sommigen zullen het wellicht niet eens merken met deze zangstijl. Maar de boodschappen over sociale thema's waarover in de begeleidende bio wordt gerept gaan zo, althans voor de meesten van ons, verloren. En dus moeten we het doen met de vrije vertaling van de albumtitel: “Leven alsof er hoop was”.

 

Door al deze zaken tegen elkaar af te wegen valt het eindresultaat wat tegen. Een op het eerste gehoor heerlijke brok energie blijkt verder weinig om het lijf te hebben. Voor Parasight zal de derde plaat nu des te meer een examen zijn.

24 juni 2018
Tino Fella