Profusion - RewoToweR

Progrock Records

Uit Italië verwacht je progressieve rock die stevig geworteld is in de jaren zeventig, maar Profusion vult eerder het gat tussen de Britse neoprog en Dream Theater. Toch onderscheiden deze vijf heren zich met een heel eigen aanpak en zou hun tweede album ‘RewoToweR’ wel eens voor een sensatie kunnen zorgen.

RewoToweR



Ontstaan uit een samenvoeging van ‘Progressive’ en ‘Fusion’, construeert Profusion een spiraal van genres, klanken en ritmes waarmee een originele boodschap tot stand komt. ‘RewoToweR’ is geconcipieerd als een luisterpad dat je een toren binnenleidt. Elke song betekent een nieuwe stap op weg naar de top.

Diverse talen begeleiden deze klim: prog, rock, metal, fusion, pop en zelfs akoestische tango. Elk bereikte level is een dimensie die verschilt van de vorige, maar nooit geïsoleerd. Zoals de albumtitel in de twee richtingen te lezen is, blijkt de toren tegelijk een kwestie van klimmen en dalen, tot je lekker verstrikt raakt in een web van muzikale invloeden.

Vanaf opener Ghost House valt de geweldige, accentloze zang op van Luca Latini. De gitaarsound van Thomas Laguzzi staat als een huis terwijl toetsenist Gionatan Caradonna intelligent bijkleurt. Genieten kan je ook van de lekker strakke ritmesectie (Luca Cambi en Vladimer Sichinava).

De individuele talenten staan in dienst van elf overtuigende composities. Absolute hoogtepunten zijn de centrale, oosters aandoende stukken Tkeshi en Chuta Chani.  In het tweeluik The Tower en het afsluitende Dedalus Falling wordt een bewonderenswaardig evenwicht bereikt tussen pakkende melodielijnen en ritmische spitsvondigheden.

Deze band blaakt van tonnen zelfvertrouwen; het is alsof alles moeiteloos uit de handen wordt geschud. Het ensemblespel mag als modelvoorbeeld naar de rockschool en het conservatorium. Op je tweede studioalbum op het duizendste gemak een uur verbazingwekkende progrock spelen, kom daar maar eens mee af tegenwoordig.

Het ‘RewoToweR’-gebouw is niet zoals een toren van Babel, waar de verschillende talen enkel tot verwarring leiden. Het is een meer dan geslaagde poging om langs de weg van het experiment een nieuwe, moderne muziektaal te spreken.

18 juli 2012
Christoph Lintermans