Royal Canoe - Today We're Believers

Nettwerk

Fans van Breton en Alt-J die graag dansen, nightclubbers en partypeople, opgelet! In onderstaande recensie stellen we u een Canadees bandje voor dat uw aandacht verdient.

Today We're BelieversRoyal Canoe is een zestal uit Winnipeg dat een interessante dansplaat heeft gemaakt waarop ze indie versmelten met arthouse, hiphop, disco, funk, Philly soul en al wat daartussen ligt. Dat leverde hen onlangs het voorprogramma van genoemde Alt-J op.

Van de zes leden speelt de helft keyboards en vier van de zes zingen ook. De twee anderen spelen drums en elektronische drums. Dat resulteert in een compleet eigen, hybride sound waarin ritme en energie heel belangrijk zijn, maar waarin ook plaats is voor hilarische songteksten als  “Rolling in the Corolla / only sipping a cola” (Button Fumble) of “Don’t forget to focus close on the air above your nose” (Hold On To The Metal).

De eerste paar luisterbeurten moet je wennen aan de falsettostemmetjes en de volgepropte, chaotische nummers, maar gaandeweg ontdek je de catchy stukjes en vind je je weg tussen de overvloed aan ideeën.

Een van onze favorieten is Exodus Of The Year, een fantastisch opgebouwde song met als basis (elektronische) strijkers met daaronder een steeds terugkerend, alarmachtig geluidje. Bovendien is het niet gespeend van akoestische gitaar en harmoniezang en dat in een van de weinige tracks die onder de vier minuten blijven.

Ja, de jongens van Royal Canoe laten graag ruimte voor experiment en daardoor durven de songs soms wat lang uit te vallen voor de radio, maar laat dat u niet afschrikken. Duik mee in de avontuurlijke Bathtubs  en ontdek dat u uw benen niet stil kan houden.

Dat er met al dat vermengen van stijlen en experimenteren al eens iets fout loopt is onvermijdelijk. Royal Canoe weet je dan ook niet altijd bij de les te houden. Dat is met veertien relatief lange nummers niet verwonderlijk, maar indien u denkt af te haken, skip dan vooraf even naar de heerlijke afsluiter Summersweat en motiveer uzelf om nog eens opnieuw te luisteren.

We weten niet of er in Winnipeg veel te doen valt, maar ons lijkt het dat deze zes zich tijdens de lange winters daar vooral hebben beziggehouden met het schaven aan deze plaat, want ze leverden een doorwrocht werkstuk af.

22 november 2013
Marc Alenus