Slow Pilot - Gentle Intruder

Starman Records

In 2013 stak Pieter Peirsman voor het eerst de neus aan het venster bij het - nu ja - grote publiek via ‘De Beste Singer-Songwriter van Vlaanderen’. Nu, vijf jaar later, brengt hij met zijn band Slow Pilot de debuutplaat ‘Gentle Intruder’ uit.

Gentle Intruder

 

Uiteraard heeft Peirsman de afgelopen jaren niet stilgezeten. Hij verzamelde met gitarist Sebastiaan Leye, bassist Maarten Van Mieghem en Laurens Billiet aan de drum een groep muzikanten met een aardig palmares rond zich en werkte rustig verder aan de sound van Slow Pilot. In 2014 brachten ze een ep uit waarmee airplay op de radio en een tour in het voorprogramma hun deel werden. De voorbereidingen van ‘Gentle Intruder’ liepen daarna behoorlijk wat vertraging op om verschillende redenen. Producer Jasper Maekelberg trok plots op Europese tournee met Warhaus, maar ook Peirsman trok de baan op als mannelijke stem van Hooverphonic.

‘Gentle Intruder’ is een plaat die zich traag liet opnemen, maar het is er ook één die zich traag, maar gewillig laat ontdekken. Het is bovendien een album met twee gezichten; aan de ene kant is het een erg dynamische, zelfs dansbare plaat geworden, maar daartegenover kunnen even veel nummers gezet worden die eerder op het gevoel en de weemoed mikken. Bij dat laatste wordt Slow Pilot vaak geholpen door het Belgian Session Orchestra, dat instond voor de strijkersarrangementen op het album.

Het dansbare luik wordt aangevoerd door de strakke, recentste single Anyone waarin een plezante en psychedelische Britpopgeest behoorlijk onsubtiel rondwaart. In Parade wordt dezelfde geest nog eens uit de fles gehaald; een geest die Miles Kane ook regelmatig aanspreekt. Er zijn slechtere parallellen te trekken. Wij houden weliswaar het meest van Ghostwriter. Ook hier denken we onmiddellijk aan Britpop, maar deze song heeft meer nuance en gevoel. Qua feel lijkt het ons ook een song waarmee we ons deze zomer via de autosnelweg richting zuiden zien trekken.

In het weemoedige segment herkennen we de vooruitgeschoven en meeslepende single en titeltrack Gentle Intruder. Peirsman zingt met volle overtuiging en slaat spijkers met koppen. De rijkelijk aanwezige strijkers creëren een subtiel spanningsveld. Topper hier is overduidelijk Black Widow, waarin Peirsman het volledig spectrum van zijn stem aanspreekt en waarin het gevoel voor drama welig tiert. Wij durven het zelfs aan om de vergelijking met Jeff Buckley te trekken.

Slow Pilot levert tien harverwarmende nummers af, goed voor ruim een half uur luisterplezier. ‘Gentle Intruder’ is dan ook een meer dan degelijke debuutplaat.

7 april 2018
Patrick Blomme