Stefano Panunzi - Pages From The Sea

Eigen beheer

Pages From The Sea

Met zijn vierde soloworp overtreft Stefano Panunzi zelfs het vorige album ‘Beyond The Illusion’ dat ook al niet mis was. De toevoeging van bassist Fabio Trentini en Jakko M. Jakszyk (King Crimson) als zanger zit daar zeker voor iets tussen; nooit heeft de Romein Panunzi zo’n sterrencast rond zich verzameld als op ‘Pages From The Sea’.

Het komt maar zelden voor dat inhoud en vorm perfect overlappen. Het weelderige artwork van Bernd Webler doet eindeloos recht aan deze aquatische ballades. Stel je de gouden golven voor op een smaragdgroene zee. Is de smaragd niet duurder naargelang de helderheid? De heldere mix van progrock, jazz en artpop is hier een triomf. De ritmische complexiteit is een voorbeeld van transparantie. Neen, de intrinsieke waarde van deze plaat valt niet te overschatten.

Vergeet ook niet dat er vandaag nauwelijks oprechter zangers zijn dan Jakszyk. Hij en Panunzi kennen elkaar al van het tweede Fjieri-album ‘Words Are All We Have’ (2015) dat binnenkort als ‘Reloaded’ een heruitgave met een bonustrack krijgt. De melancholische melodieën en drijvende ritmes, de fretloze baslijnen en verbeeldingsrijke riffs krijgen we ook op ‘Pages From The Sea’ en met de opgepoetste Fjieri heb je meteen een dubbelslag.

Not Waving, But Drowning en natuurlijk Those Words (Words Are All We Have) zijn overigens fel gesmaakte remakes van die Fjieri-plaat. Een andere zanger, Peter Goddard, schittert in het spookachtige The Sea. Panunzi vult aan met luxueus toetsenwerk. Panunzi werkte in het verleden samen met de te jong gestorven Japan-bassist Mick Karn, en zowel Nicola Lori (de andere helft van het Fjieri-tweespan) als Trentini (Le Orme) hebben goed naar de Britse meester geluisterd.

En wie weet nog dat Jakszyk op een blauwe maandag de schoenen vulde van gitaargod Allan Holdsworth in funkpopband Level 42? Luister naar Every Drop Of Your Love en hoor de gelijkenis, terwijl KC-drummer Pat Mastelotto de ritmiek mee aanzwengelt.  

21 februari 2024
Christoph Lintermans