Stoned Monkey - Stoned Monkey

Argonauta records

Stoned Monkey

De wieg van het Italiaanse stonertrio Stoned Monkey staat in Varese. In 2017 werd de groep in het leven geroepen en na een sputterende start en de nodige bezettingswissels werd er gekozen voor een volledig instrurumentaal project dat het gebrek aan zang compenseert met heftige gitaarriffs en een een kolossale sound.

 

 

We zijn onmiddelijk mee met de meeslepende donderklank van deze drie Italianen, die luisteren naar illustere namen als CPX (drums), DESA (gitaar) en TIA (bas). En inderdaad het gemis aan zang valt bij Stoned Monkey niet op, want de zware laaggestemde gitaar vertelt een heel eigen verhaal. Terwijl bas en drums de lijnen uitzetten, mag de gitarist zijn ding doen. 

Misschien zelfs goed dat er geen zanglijnen aan te pas komen, want met titels als Green House en Stoned As Fuck zou hier niet veel origineels te melden zijn geweest. Je ruikt net niet de weedgeuren, als je dit eerste album van de Italianen opzet. In alfsluiter Green House weten ze ons zelfs te verrassen met een vette Monolord-riff. En u weet waar die befaamde gitaarrifs de drie Zweden ondertussen gebracht hebben. 

Het gebruik van samples tussen de nummers is goed gevonden en geeft het geheel een live gevoel mee. We hoorden dat ook al bij het Poolse Belzebong, die zonder meer een zware invloed hebben gehad op deze drie Italianen. Niet alleen muzikaal, maar ook de wijsheid aangaande het aangewende kruid lijkt hier te zijn overgedragen. 

Dit is een fijn debuut op het Italiaanse Argonauta, waar ook Drive By Wire en Komatsu onderdak hebben gevonden. Het label brengt ondertussen zoveel uit, maar als je dan een parel als deze ontdekt, mag je je gelukkig prijzen. Iedereen met een hart voor trage, doom-verwante stoner - zie ook Belzebong, Electric Wizzard zonder zang - kan dit album blindelings aanschaffen. Met amper een half uurtje is het aan de korte kant, maar dat is dan ook het enige negatieve dat wij hierover kwijt kunnen.

7 december 2019
Bert Gysemans