Tangled Horns - Lighter

Polder Records

Lighter

Net op tijd voor de 'Week Van De Belgische muziek' brengt Tangled Horns het nieuwe album 'Lighter' uit, het eerste voor Polderrecords, het vijfde voor de band zelf. 

Of ze van die releasedatum wakker lagen, valt te betwijfelen. Aangezien Tangled Horns het best live wordt geconsumeerd, zullen ze er veel gelukkiger mee zijn dat de releaseshow in Trix als een trein uitverkocht en de bussen vanuit de Noorderkempen naar de concertzaal in Antwerpen vol zitten.

Het is sowieso een lange rit geweest voor het vijftal. Een jaar geleden kwam de eerste single Tick uit. We wisten toen nog niet goed wat we hoorden: een heftig bijna hardcore punknummer, voorzien van een knotsgek 'TikTak'-filmpje. De band vertelde dat, als de pandemie ons iets geleerd zou moeten hebben, het is hoe belangrijk het is om van de ons (resterende) tijd te genieten. 

Tangled horns, dat is altijd een lach en een traan tegelijk. Op dit album misschienzelfs meer, omdat het geschreven is tijdens de coronaperiode. Het afgelopen jaar kregen we op geregelde tijdstippen zes van de negen nummers van het album te horen.

Pig stelt het kapitalisme aan de kaak. In de videoclip zien we zanger Tim Van de Plas het opnemen tegen een gigantisch betonnen spaarvarken. Pissing In The Wind is een meeslepende nummer met licht melancholisch gevoel over de keuzes, die je maakt in je leven. In de bijhorende video is Tim in gedachten verzonken, terwijl hij verschillende feesten en bijeenkomsten bijwoont die belangrijke mijlpalen waren. Of hoe het leven soms gewoon aan je voorbij lijkt te gaan.

Mug is dan weer een grungy energieke snelle tirade tegen de nee-zeggers, lekker luchtig verpakt als verhaaltje over een mug. Jawel, dat vervelende insect. En in de videoclip zie je eindelijk Tangled Horns op hun best. Net als in de clip bij April Fire, de albumopener, waar we ook een soort best of van Tangled Horns live zien. De song heeft het over de uitdagingen die de band de laatste jaren moest overwinnen. 

Sleeping Dogs is een donker jagend nummer dat over een harde baslijn loopt. Dat is het mooie aan Tangled Horns: of het nu gaat om een tranentrekker of een knaller, ze spelen ze allemaal met het grootste gemak. Rasmuzikanten die niet uit het lood zijn te slaan.  

Zonder meer is dit het meest persoonlijke en introspectieve album van de band met een reeks sterke nummers die de tand des tijds zeker zullen doorstaan en ongetwijfeld gauw ergens op een podium in uw buurt te beluisteren zijn. 

27 januari 2024
Bert Gysemans