The Amazons - How Will I Know If Heaven Will Find Me?

Fiction Records

How Will I Know If Heaven Will Find Me?

Ook zij hebben een plaat opgenomen, die ontstaan is in donkere tijden: de makers van het soort fuzzy rock dat meestal het midden houdt tussen prikkelende grooves en aanstekelijke anthems, bekend van nummers als Mother en 25. Dat levert in theorie een tegenstelling op die kan leiden tot een moeilijk verteerbaar album. Of er komt juist iets buitengewoon verrassends uit. The Amazons hoopten op dat laatste.

Zanger Matt Thomson bracht tijdens één of andere pandemie zeven maanden door zonder partner en schreef daar een nummer over, How Will I Know, nu terug te horen als de opener van dit derde studioalbum. Een concept dat ons momenteel wel vaker wordt voorgeschoteld. Maar Thomson lijkt niet uit te zijn geweest op een simpele treurzang. Behalve de vraag of hij die geliefde nog wel terug zou zien, begon hij zich na verloop van tijd ook steeds vaker af te vragen of het samenzijn nog net zo als voorheen zou voelen. Alleen al die zorg boort een diepere laag aan die het behandelen van dit onderwerp de moeite waard maakt.

De band zegt het in de aankondigingen eigenlijk zelf al: die song heeft een basis gelegd voor de rest van de plaat. Een goed begin is het halve werk, zou je kunnen denken. Zo eenvoudig is het nu ook weer niet. Zowel de opener als Radiorock Single Bloodrush gaan er prima in net als pakweg de lichte kost van een Gaslight Anthem of zo. Maar daarmee missen The Amazons de pit van eerder werk. Zijn The Amazons een popband geworden? De ballad Northern Star wakkert dat gevoel nog verder aan.

Maar saai wordt het in elk geval niet. Een verscheidenheid aan akoestische gitaren maakt het geluid kleurrijk. En zoals we zeiden: voor het onderwerp is het zeker geen treurige plaat geworden. Zelfs in het ik-mis-je-zo-nummer There's A Light overheerst een optimistische toon. Het uptempo Wait For me – “I can't shake the feeling that I'm under water” – kan nog steeds een menigte aan het springen krijgen. Dat past wel bij een band uit festivalstad Reading.

Uiteindelijk herleeft de sfeer van eerder werk dan toch nog, bijvoorbeeld in het meesterwerk One By One dat ook begint als een fruitige akoestische ballad, maar via een verrassend gitaarbruggetje uitloopt in een bloedstollende rocker. Ook Ready For Something, een nummer dat evengoed uit de koker van Royal Blood had kunnen komen, is stevig genoeg om aan de verwachtingen te voldoen.

'How Will I Know If Heaven Will Find Me' is een verrassend album. Als het hun een paar grote radiohits oplevert, gunnen we dat The Amazons uiteraard, maar bovenal willen wij hen op het hart drukken het klassieke geluid niet los te laten en bij een volgende plaat voort te borduren op laatstgenoemde nummers.

30 september 2022
Tino Fella