The Bevis Frond - Little Eden

Fire Records

Little Eden

Vijfendertig jaar rockmuziek maken en er nog niet genoeg van hebben. Bij The Bevis Frond kunnen ze dat. 'Little Eden' past helemaal in het rijtje: veelzijdig, vernuftig en gewoon goed gespeeld zonder meteen de volgende hype te worden.

Niet dat dat ooit de bedoeling is geweest van Nick Saloman, het enige vaste lid van de band, die trouwens ook nu weer zowat de hele plaat in zijn eentje heeft volgespeeld. Handig wel in tijden van corona.

En dat je waar voor je geld krijgt, moge duidelijk zijn. Twintig songs staan er zo maar eventjes op 'Little Eden' en voor je jezelf verliest in blabla over mindere kwaliteit, willen wij je al terechtwijzen. Elk – jawel, elk – van deze songs loont de moeite.

Je hoort er van alles in terug: van Teenage Fanclub tot Buffalo Tom, van pure, onversneden poprock tot songs waarin grunge doorschemert. Je vindt het allemaal terug op deze plaat. Nick Saloman zag het immers allemaal passeren, dacht dat hij dat minstens even goed kon en speelde de pannen van het dak. Of misschien was het net andersom.

Feit is in elk geval dat hij het in zich heeft om pakkende songs te schrijven. Ook nu weer straalt zijn muziek iets typisch Brits uit, niet enkel vanwege zijn zangstem, maar ook de muziek heeft iets typisch Angelsaksisch over zich. Bands als Cream en soortgelijke lijken nooit veraf te zijn. Je wordt voortdurend om de oren geslagen met solo's, die ook allemaal nog eens goed gebracht zijn.

Bovendien schrikt hij er niet voor terug om ook akoestisch te gaan en toch die kenmerken te handhaven. Het begin van They Will Return is daar een goed voorbeeld van, zelfs al wordt er ook hier nog van leer getrokken. Maar een song verder (Do Without Me) spatten de vonken er dan weer vanaf.

Dat alles levert weer een puike plaat op. Wij zijn de tel inmiddels kwijt, maar het blijft een raadsel waarom deze band nooit echt aan de oppervlakte is gekomen. De eigenwijze manier van werken zal daar ongetwijfeld voor iets tussen zitten. Maar het is dus nog altijd niet te laat. En u kan daaraan meehelpen.

15 september 2021
Patrick Van Gestel