The Infernal Sea - Hellfenlic

Candlelight Records

Hellfenlic

Wat een aangename verrassing om de nieuwe The Infernal Sea in de mailbox te mogen ontvangen. De heren staken in 2013 meermaals de plas over om ons Belgenlandje te verblijden met sinistere, straight-forward Britse black metal. De releases bleven elkaar intussen vlotjes opvolgen en nu is er ‘Hellfenlic’.

The Infernal Sea heeft doorheen het elfjarig bestaan drie full lenghts en vier ep's/splits uitgebracht. Bezige bijen, dat zeker. Maar daar waar ouder materiaal af en toe de aandacht wat deed verzwakken, is ‘Hellfenlic’ consistent en goed doordacht van begin tot eind. De songs zijn trager geworden, minder complex, minder technisch, en nog meer riff-georiënteerd. En eerlijk gezegd klinkt dat best aangenaam.

Net zoals het eerdere werk is dit album eveneens een conceptplaat geworden. Het gaat over heksenjager Matthew Hopkins, actief in het zeventiendeëeuwse Oost-Engeland, tevens de thuisbasis van The Infernal Sea.

De plaat bijt de spits af met Lord Abhorrent en die zet gelijk de toon. De rauwheid van de song en vooral ook de strot van Dean Lettice grijpen je bij de keel en zijn niet van plan snel los te laten. Shadow Of The Beast houdt het verschroeiende tempo hoog en drummer James Burke warmt hier de beentjes pas echt goed op. Je hoort dat de band weer aan extra maturiteit gewonnen heeft. En dat vertaalt zich in knap geschreven songs.

Tweede single Bastard Of The East vat eigenlijk het hele album mooi samen. Vooral die laatste riff aan het einde van de song is loodzwaar. Maar naast al het “black-'n-roll”-geweld (zoals het label de band omschrijft) is er het heerlijk punky thrashmomentje Black Witchery. Onverwacht, maar bijzonder doeltreffend en een fijne afwisseling.

Frozen Fen bevat dan weer een passage die heel hard doet denken aan een openingsnummer van een bepaald “zwart album” uit 1991. Toch ook even vermelden dat de bas op dit album ongelooflijk goed klinkt. Je voelt als het ware op sommige momenten de snaren meetrillen.

Afsluiten doen de heren met Messenger Of God. Het is gelijk ook het meest muzikale nummer van de hele plaat. Knap geschreven. De bijhorende strijkers zijn zonder twijfel de kers op de taart.

Met ‘Hellfenlic’ levert The Infernal Sea een indrukwekkend visitekaartje af. Wij wensen de heren dan ook veel high-profile festivals toe dit jaar.

Steve Vanderperren

23 januari 2024
Gast