The Murlocks - Calm Ya Farm

Ato Records

Calm Ya Farm

Mogen we je even wakker schudden? King Gizzard And The Lizard Wizard. Een bandnaam die menigeen meteen doet opkijken. The Murlocks is immers het nevenprojectje van zanger Ambrose Kenny-Smith en bassist Cook Craig. Nu ja, “nevenprojectje”… Het Australische gezelschap zit met de psychedelische countrypunkplaat ‘Calm Ya Farm’ aan de zesde langspeler. Dan mag je stilaan toch van een vaste waarde spreken.

‘Calm Ya Farm’ is recht voor de raap, knarst een tikkeltje tussen de tanden en heeft een scherpte die tussen garagerock en melancholische county in ligt. Dat laatste natuurlijk regelmatig ondersteund door het mondharmonicaspel van Ambrose.

En dan krijg je een net dozijn twaalfminutensongs op je bord. Vaak trouwens met een beetje slide en een honkytonkpianootje aangevuld. Kwestie van een gezellig en volks gevoel op te roepen dat je samen met titels als Russian Roulette, Queen Pinky of Forbidden Toad ook met je eigen country and western-fantasieën kan aanvullen (al is die laatste, instrumentale track een eerder mager sfeermakertje). De vijf heren hebben zich op dit nieuwe album naar eigen zeggen laten beïnvloeden door pubrock uit de seventies. Valt wel wat voor te zeggen. Net zoals je moeilijk rond een band als The Stones kan in het heerlijk wiegende, hitgevoelige Common Sense Civilian.

In elk geval is ook nu een gezonde dosis humor en fun weer duidelijk de insteek. Een lolfactor die toestaat dat Craig in dat Roulette-nummer eens stevig aan het jammen en slappen mag, maar toch netjes en heel atypisch naar King Gizzard normen binnen de lijntjes blijft. Want wie gewend is aan ouder materiaal van The Murlocks, zal moeten beamen dat deze plaat heel erg clean en braaf klinkt. In het geval van Catfish zelfs met strijkertjes en blazers erbij.

Wat wil zeggen: geen scheurende gitaren of distortionsounds, geen ruigdoenerij of overdreven psychedelica, maar wel een moderne vertolking van gezapige, Amerikaanse en woestijnzangerige volksmuziek waarin de hoge, vrouwelijk klinkende stem van Ambrose Smith prima gedijt en voor de nodige singalongmomenten durft te kiezen. Titel ‘Calm Ya Farm’ is een uitdrukking van de Aussies voor “Chill, take it easy”. Iets wat misschien wel eens mag gezegd worden bij een leven van non-stop touren of King Gizzard-platen uitspuwen.

En als je nu denkt dat The Murlocks je op deze van een wel heel bizar artwork voorziene hoes in slaap sussen terwijl je op je schommelstoel voor de verzengende zon schuilt, not a chance. Want waar we het natuurlijk nog niet over hadden, was de overvloed aan gezapige melodieën en gelukzalige, harmonieuze momenten die deze muziek echt wel tot een feestje maken. In de saloon, volkszaal of rond het kampvuur allicht zelfs met garantie op de nodige alcoholische uitbundigheid. Geven jullie de fles Jack Daniels even door?

13 juni 2023
Johan Giglot