The Parlotones - China

Butler Records

China

Op twintig jaar tijd is The Parlotones uitgegroeid tot de grootste rockband van Zuid-Afrika. Tournees met Coldplay, Snow Patrol of Starsailor brachten de band overal ter wereld. En dat viert het kwartet met een tiende studioplaat, ‘China’.

Ter info: de titel heeft niets met het land te maken, wel met porselein, de symbolische grondstof voor een twintigjarig bestaan. Chinees porselein - u heeft hem inderdaad - maar ‘Porcelain’ als plaattitel bekt zo moeilijk. Ach, het geeft een beetje het onbezonnen, eeuwige kind zijn van The Parlotones weer.

Al blijkt wel dat de Zuidafrikanen op dit album meer volwassen dan ooit klinken. De vier heren hebben duidelijk de stadionsound van de tourbands overgenomen. Bredere productie, vollere sound, warme gitaarriffs,... goed voor vijfentwintig(!) zomerse poptracks. Het is er allemaal: lichtvoetige elektronica, samen gezongen refreintjes, hapklare hitmelodietjes,... Er zijn allicht veel wereldwijde zieltjes die een nummer als Antidote verdenken van Pet Shop Boys-allures.

Dus fun, pop, glimlach: alle ingrediënten voor een leuk tripje zijn aanwezig. Geen diepgang. Gewoon gaan. “Buckle up, buckle up / we’re going out of space”, openen de heren. Met een mooie gelaagdheid van warme gitaren, scherende elektronica en radiostemmen. En soms gaat de barometer naar beneden. Bijvoorbeeld in de pianoballade Lisa Se Klavier: een momentje dat de eigen taal het Engels mag verdrijven en een mooie ode aan de Zuid-Afrikaanse schrijver Koos Kombuis die spijtig genoeg enkel op de gelimiteerde, twee-cd-versie terug te vinden is.

Wat valt er verder nog van dit album te vertellen? Wees niet bang voor stroperige teksten (“Flowers will fade but our colours will stay / Together we’ll live this beautiful life / Sail away on a ship made of love... / Life will be golden / If I could grow older with you”). Songs zijn zo glad als pistache-ijsjes, waardoor een meer hakkende single als Can You Feel It (Kensington anyone?) extra krachtig binnenkomt. En een folky Golden Lion houdt het op handenklapritmen en een hoog sing- en dance-along-gehalte. De noodzakelijke goede balans dus. Het werd dan ook hoogtijd dat het Nederlandse Butler records een jaar na release op het Afrikaanse continent voor een Europese release zorgde. Scoren maar!

3 juni 2019
Johan Giglot