The Roswell Incident - Trapped - Part One

Wool-E-Discs

Trapped - Part One

De naam van The Roswell Incident circuleert al langere tijd in het wereldje van Belgian synthesizerambientgeeks. Koen en Jan Buytaert hebben niet enkel een handvol eigen cdr’s uitgebracht en de eerste voorzichtige stappen naar live optredens achter de kiezen, maar komen met 'Trapped - Part One' nu ook met een volwaardige release op de proppen.

En dat blijkt een toonbeeld van kosmische muziek. In twee lange episodes van respectievelijk tweeëndertig en drieënveertig minuten, uitgebracht op Belgian NeuMusik, de afdeling van Wool-E-Discs voor ambient en elektronische droommuziek. En daarin biedt The Roswell Incident vintage synthesizervertelsels in zijn breedste vorm, als spinoff van de Berlin Schuhle en met veel knipogen naar Tangerine Dream en Klaus Schülze.

Denk aan langzaam transformerende composities met onderliggende pulsen, bovenliggende fonkels en veel tussenzwevende scapes en golven. Aan lang uitgesponnen, voorzichtig evoluerende stukken die zowel een tijdlang in een dromerige achtergrond blijven als meer ostentatief naar voor durven komen. Net zoals het hoort in een echte spacesynthesizer-compositie, vooral naar het einde toe wat meer naar voren stappend met stevige pulsen en luidruchtige tunes.

Maar dat is natuurlijk de evenwichtsoefening: uit een console van tientallen toetsenborden, sequencers, transformers en de nodige verbindingen daartussen, manipulaties maken die elkaar mooi opvolgen en een opbouwend verhaal vormen. Een ambacht van improvisatie. En dan krijg je titels als Folded Spaces – From Here To Now-Here of Trying To Escape The Möbius Timeshift waarmee een recensent zijn bespreking al half kan vullen.

Over die twee werken dan: de eerste volgt misschien een wat meer klassieke cosmic ambient structuur en past mooi in het rijtje van bovenstaande Berliner Schuhle-helden, voordrijvend op de ritmiek van de sequencer. De tweede, langere compositie blijft lange tijd in een mysterieus minimalisme van schavende geluiden en vallende sterren hangen, druppelt langzaam binnen en glijdt over meer breed meanderende synthesizers en ambientmomenten van buitenaards mysterie.

Zo krijgt The Roswell Incident terecht haar eigen hoofdstuk in de boekende wereld van spacesynthesizer-muziek. Erg herkenbaar, maar toch ook met eigen experimenten en geluidjes. Vast en zeker te ontdekken en om mee op reis te gaan. Trippen verzekerd.

14 mei 2020
Johan Giglot