The Sad Flowers - Desolation

The Sad Flowers Garden

Desolation

De tweekoppige band The Sad Flowers is een studioproject uit de Kempen van Jan Ooms en Jany Claeskens. Beide heren zijn al jaren actief in de muziekwereld en zijn een gevestigde waarde geworden in de Belgische muziekindustrie.

Zowel Jan als Jany zijn manusjes-van-alles als het aankomt op het bespelen van instrumenten. Ze doen alles zelf en daardoor laten ze een diepe indruk met hun mix van rock, metal, new wave,… Maar eigenlijk is er niet echt een specifiek genre op te plakken.

Het tweetal startte dit project in 2013. Sindsdien hebben ze drie singles en één volledig album uitgebracht. Dit album vat die discografie samen. Op 'Desolation' worden rock met elektronische invloeden vermengd. Er zitten veel instrumentale stukken tussen, die experimenteel gemaakt zijn en dat geeft je als luisteraar een mysterieus gevoel: alsof je de hele tijd in de ruimte zweeft tussen planeten. Af en toe kom je weer even terug op de begane grond, maar dan is er plots een prachtige gitaarsolo of een fragiel pianostukje, waardoor je opnieuw opstijgt tot tussen de sterren. De zanglijn is hierbij een belangrijk element. De snellere stukken zorgen er dan weer voor dat het aanvoelt alsof je tegen hoge snelheid door de melkweg vliegt.

Op het album vind je ook nummers die aanzienlijk langer zijn. Desalniettemin gaan die songs gevoelsmatig even snel voorbij, omdat je helemaal in het nummer wordt gezogen. Deep, Distance en Deception zijn daar goede voorbeelden in. Tijdens het beluisteren van deze nummers word je helemaal opgetild en in een trance gebracht. Ter compensatie zijn er dan de snellere en stevigere nummers, die je weer terug met beide voeten op de grond zetten.

Dit is een aanrader voor iedereen die het af en toe kan gebruiken om te ontsnappen aan de eigen gedachtenstroom. Hiermee kan je je gedachten even ordenen en je ideeën opslaan. En dat is iets dat iedereen af en toe wel eens kan gebruiken.

22 mei 2020
Andy Meeus