Tim Finn - Imaginary Kingdom

EMI

Wat onmiddellijk opvalt aan de CD (en wat te vaak over het hoofd wordt gezien) is de schitterende hoes, opgemaakt door Debaser.  Meteen slaat onze fantasie op hol en verschijnen er sprookjesachtige taferelen op ons netvlies.  Ook de muziek is fantasierijk genoeg om veertig minuten te blijven boeien, zoals het een Finn-telg betaamt.  Niet voor niets werd het nummer Winter Song gebruikt bij de verfilming van The Chronicles of Narnia, een – juist ja –  sprookje.

Imaginary Kingdom

Het begint meteen al met Couldn’t Be Done, de single die elke rechtgeaarde popmuziekliefhebber meteen omarmt en in zijn hart sluit.  Het klinkt goed, loopt zichzelf niet voorbij en vooral, het blijft hangen en nodigt uit tot meeneuriën, meezingen of meebrabbelen.  Kortom, een nummer dat zichzelf niet probeert te overtreffen, een nummer zoals ze niet al te vaak meer worden geschreven. 

En meteen is de standaard gezet.  Ook de overige nummers getuigen van Finns ervaring in het schrijven van songs die je weten te beklijven en blijk geven van levenservaring.  Luister bijvoorbeeld maar eens naar Salt To The Sea, dat ons inziens als eerbetoon voor de vorig jaar overleden Crowded House-drummer Paul Hester geschreven is.  Er spreekt machteloosheid uit dit nummer, maar tegelijkertijd ook een zekere berusting.  En de toegevoegde blazers maken de onvermijdelijkheid van de dood duidelijk.  Dit is eenvoudigweg een prachtig nummer.

En er staan er nog meer op dit album.  Er is het intieme liefdesliedje Resting (Your Hand Lightly), dat getuigt van levenskennis en het weten te genieten van de eenvoudige dingen in het leven.  De instrumentatie is nergens overdreven.  De tekst is to the point, ook al behandelt hij het meest uitgemolken onderwerp ter wereld : de liefde.

Ook technisch staat deze plaat als een huis.  Tim Finn heeft zich weten te omringen met de juiste mensen om ze nergens steriel of amateuristisch te laten klinken.  Dat is ongetwijfeld zijn eigen verdienste en van zijn mede-producer Bobby Huff, die ook de drums voor zijn rekening neemt.

Samen met Tim Finn zijn wij te allen tijde bereid om meteen te vertrekken naar zijn gefantaseerde koninkrijk, want het is er ongetwijfeld goed leven.

Voor de snelle beslissers is er een limited version met een DVD beschikbaar.  Op die DVD staan 7 nummers die hij zo goed als in zijn eentje in de BJB-studio’s heeft opgenomen met o.a. het oude Split Enz meesterwerk I Hope I Never.  Dit en andere nummers krijgen kale uitgeklede versies op piano en/of gitaar, die nogmaals aantonen wat voor een getalenteerd iemand Tim Finn is.  Bovendien is hij gezegend met een stem die zelfs op rijpere leeftijd de hoge noten nog (vrijwel) zonder probleem haalt.  Als dit een voorbode is van het werk waarmee hij op tournee gaat, dan bestellen wij alvast een kaartje.

8 november 2008
Patrick Van Gestel