Various artists - A Cheery Wave From Stranded Youngsters: Vol. IX

A Cheery Wave Records

A Cheery Wave From Stranded Youngsters: Vol. IX

Het Britse labeltje A Cheery Wave Records slooft zich al tien jaar uit om bands in de marge van de postrock een forum te geven. Met de regelmaat van de mathrockklok releasen ze een compilatie en nu laten ze de negende editie los op bandcamp en voor het eerst ook in beperkte oplage op cassette en cd.

Critici beweren wel eens dat postrock samen te vatten valt als Mogwai, Explosions In The Sky en 65daysofstatic. De verdraagzame criticus zal daar nog Sigur Rós en Godspeed aan toevoegen. A Cheery Wave Records trekt telkens opnieuw een vat open met minder bekende bands die al dan niet de dogma’s van het genre aanhangen. Van vorige verzamelaars herinneren we ons Alright The Captain, Vessels, A-Sun Amissa, Three Trapped Tigers of (dichter bij huis) het Gentse If Anything Happens To The Cat, allemaal bands die ons ooit omverbliezen in veel te dun bevolkte cafézaaltjes.

Op hun compilaties vind je al eens tweederangs doorslagjes van de grotere namen hierboven, maar veel vaker is het een fijne kennismaking met een hele reeks hard knokkende bandjes. Of toch niet, want de negende worp verzamelt bands die intussen de gitaren aan de wilgen hingen en op een effectenpedalo naar de eeuwige klanklandschappen vertrokken (maar bij leven ook al aan bod kwamen op één van de eerdere A Cheery Wave selecties).

De eerste instrumentale grafrede komt van Double Handsome Dragons, een bandje uit Portsmouth dat uiterst energieke mathrock afleverde. Was het intussen al niet na middernacht, we stonden op straat frenetisch te molenwieken. Al even strak stormt daarna The Rock Of Travolta binnen (ooit nog te gast bij John Peel en door county-genoten Radiohead gevraagd als support). And The Earth Swarmed With Them flirt dan weer met postmetal, terwijl A Genuine Freakshow naar theatrale popmuziek durft te neigen.

We verslikten ons in het muzikale kruiswoordraadsel, toen bleek dat de vier ontbrekende hokjes bij “_ _ _ _ er Rosa” niet aan een album van Pixies refereerden, maar aan Kasper Rosa, een Noord-Iers bandje dat postrock linkt aan een deel van de stamboom: op progrock geënte gitaarrock. Goede riffs, daar niet van, maar geef ons toch maar Joey Santiago. Obe, stadsgenoten van Three Trapped Tigers, proberen dan weer een dozijn riffs simultaan door de trommelvliezen te krijgen, maar we verloren er een beetje het evenwicht bij. Goonies Never Say Die onthouden we vooral omwille van de bandnaam en Monsters Build Mean Robots zouden we met ons chagrijnigste ontbijthumeur vervaarlijke chiro-helden durven noemen. Tot zover de fillers, nu terug naar de killers.

52 Commercial Road bracht in het vorige decennium een handvol platen uit en speelde toen af en toe in Brussel, Ash geeft mooi weer hoe goed ze laagjes haast ongemerkt konden opstapelen. … And Stars Collide (yep, er is nog een band wiens naam met '… And' begint) leende vroegste song Every Step Takes Me Further From Home (Part II) aan 'A Cheery Wave From Stranded Youngsters: Vol. IX' en lijkt te willen verder graven waar Explosions In The Sky ophoudt.

De kamermuziek-touch, die He Was Eaten By Owls aan hun postrock toevoegde, kon ons nooit echt bekoren, zodat ook hun bijdrage aan deze compilatie eerder operette-trauma’s uit de jeugd dreigde herop te flakkeren. Doe ons dan toch maar de zalige afsluiter van Glissando, het zweverige geesteskind van Richard Knox (zie ook A-Sun Amissa en Gizeh Records). De song bouwt op een basislaagje ambient (denk aan 'Music For Airports' van Eno) nu eens zachte en dan weer donkere toetsen, parmantig maar nooit barok (en gemasterd door Nils Frahm!).

Stellen dat "A Cheery Wave From Stranded Youngsters: Vol. IX" de ultieme Postrock Greatest Hits is, zou duidelijk een gitaarbrug te ver zijn, maar voor de liefhebbers van het genre is deze compilatie (alsook de vorige acht!) een aan te raden ontdekkingstocht. De kans dat Dunk!festival deze lente doorgaat, wordt elke dag kleiner. Laat deze compilatie een aangenaam zoethoudertje zijn. Voor respectievelijk 10 of 8 euro is de cd of cassette van u. Zij die te lui zijn om naar de brievenbus te wandelen om te zien of de postrockbode al langskwam, kunnen ook voor een vrije bijdrage (wees gul!) terecht op bandcamp voor een download.

1 april 2021
Christophe Demunter