Velcros - Strange News From The Vault

Crazysane Records

Strange News From The Vault

Velcros werd onlangs bij ons op de radar geslingerd met de veelbelovende omschrijving dat het zou gaan om een punkband die het charisma van Tom Petty combineert met de tomeloze energie van The Hives en The Vipers. Een paar vooruitgestuurde singles losten die belofte al deels in, maar met het verschijnen van het debuutalbum is voor het trio uit Leipzig het uur van de waarheid aangebroken.

 

De oorsprong van Velcros gaat terug naar een optreden van de Amerikaanse punkband Radioactivity dat veel indruk maakte middels een brok rauwe energie. Daarnaast speelden twee van de huidige bandleden, te weten Fabian Bremer en Nicolai Hildebrandt, ook al kort samen in hardcoreformatie SARG. Deze wetenswaardigheden zijn prominent naar voren gebracht bij de promotie van 'Strange News From The Vault'. Maar of de echte punkfans zich in deze plaat kunnen vinden is zeer de vraag.

Wat intussen wel bevestigd wordt, is de sfeer die door singles als Hollowed, Troubled Mind en Bitter Lake reeds verspreid was met poeslieve zang op melancholische en ondanks een meestal hoog tempo een beetje lome melodieën. Zeker acht van de elf nummers weten zich op die manier in het brein van de luisteraar te nestelen. Wat wil je nog meer? Wel, een beetje afwisseling misschien? De nummers in de kern van de plaat zijn wat vorm, geluid en opbouw betreft volkomen inwisselbaar. Bij de keuze voor een liedje zou je een dartspijltje naar de tracklist kunnen werpen. Maar bij het beluisteren van het volledige album slaat de verveling snel toe. Daar staat natuurlijk tegenover dat de moderne manier van muziek consumeren veelal steunt op een paar losse nummers en daar zijn muzikanten op ingesteld.

Over het punkgehalte moeten we helaas veel kritischer zijn. Punk is weliswaar een breed begrip, maar zelfs in de meest poppy varianten moet het op zijn minst ergens schuren. Hier klinkt alles veel te braaf en bescheiden. De vervormingsgraad van de gitaren staat zelfs zo laag afgesteld dat we haast gaan twijfelen aan de staat van ons gehoor of afspeelapparaat vanwege het bijna onwerkelijk doorzichtige geluid. Een potje softy nerd rock op zijn tijd is best fijn, maar die aangehaalde link met The Hives is erg ver te zoeken.

Toch vallen de elementen wel weer mooi samen als op Sooner Later en The Invisible Hand het tempo iets lager ligt. Velcros klinkt zo veel natuurlijker in wat je gerust fijne radioliedjes kan noemen. Maar ze slaan door op het uiterst trage Fading Too, een ijskoud nummer waar de dartspijl beter niet op terecht komt.

De slotsom is dat deze band nog best wat moois in huis heeft, maar dat het repertoire wel iets gevarieerder mag. Ook stellen we vast dat playlistmakers van de radio meer kunnen oogsten uit 'Strange News From The Vault' dan fans van punk en hardcore die de band toch tot hun publiek had gerekend.

 

22 maart 2024
Tino Fella