VENTILATEUR - A Soundtrack For Happiness

sentimental

A Soundtrack For Happiness

België heeft een bijzonder bruisende jazzscene. Het is zeker niet de eerste - en bij lange na niet de laatste - keer dat we dat schrijven. VENTILATEUR is zo’n band die al een tijdje de neus aan het venster drukt, maar nu toch eindelijk een eerste "album" kan voorleggen. ‘A Soundtrack For Happiness’ diende oorspronkelijk als de live soundtrack voor het theaterstuk ‘Happiness’, gebaseerd op de gelijknamige film van Todd Solondz uit 1998. De ironische ondertoon van de titel krijgt u er zowaar gratis bij. Want laat u niets wijsmaken: deze plaat staat bol van melancholisch beladen songs.

Voor de nieuwelingen onder de lezers toch nog een kleine introductie. VENTILATEUR volgt namelijk de ongeschreven regels van het klassieke jazzrocktrio: gitaar (Daan Soenens), drums (Iben Stalpaert) en bas (Jasper Hollevoet). De vergelijking met dat andere Belgische jazzrocktrio - ja, Dans Dans we hebben het over jullie - is dus snel gemaakt. Maar voor snelle conclusies kan u zich beter tot andere pagina’s richten, want VENTILATEUR is niet zomaar de "nieuwe" dit of dat. 

Op opener Balayeurs tonen ze meteen dat ze over een ijzersterke ritmesectie beschikken. Soenens krijgt alle vrijheid om de gitaar heerlijk te molesteren, Stalpaert en Hollevoet zorgen er wel voor dat het boeltje niet volledig ontspoort. De politiesirenes op de achtergrond doen misdaad vermoeden, maar deze song is het compleet tegenovergestelde. Een drie minuten durende masterclass in sfeerzetting, die minstens dubbel zo lang had mogen zijn.

Na Balayeurs is het noodzakelijk om bij de les te blijven. Wat volgt is een bont allegaartje aan stijlen en klankoefeningen. De ene al wat krankzinniger, de andere al wat subtieler, voor ieder met de nodige neus voor jazz wat wils. Toch is dat tegelijkertijd de voornaamste "zwakte" van deze plaat. In het teken van een soundtrack is zo'n samenraapsel van stijlen perfect verdedigbaar, maar na zo’n sterke opener verlangen we toch naar meer. 

Want voor iedere Lenny Once Went Golfing But It Wasn't Really His Thing is er nog wel een Kletsnat, een nummer dat het onbenutte hitpotentieel van de standaard dialermodem aftast. Doe ons dan maar een goede ouderwetse Beeldenstorm. Gedempte gitaarklanken en een groovende baslijn, meer hebben we niet nodig om de lichten spontaan te laten dempen. Verder hebben we nog eervolle vermeldingen voor X Allen X Helen X, Passant, Diva (Boris Knows) en afsluiter Menage. Tracks waarop VENTILATEUR het beste van haar kunnen laat horen. Sensueel, subtiel en toch scheurend waar nodig. 

‘A Soundtrack For Happiness’ brengt ons jammer genoeg geen onverdeelde blijdschap. We zijn ons volledig bewust van de negatieve bijklank van die zin, maar we willen dan ook een duidelijk signaal uitsturen naar dit drietal. Jongens, de wereld heeft nood aan een volledig album van VENTILATEUR, zo eentje met "echte" songs. Zo eentje dat we grijs kunnen draaien en na de eerste luisterbeurt kunnen bombarderen tot album van het jaar. Want als er één ding is dat deze soundtrack ons heeft gebracht, is het wel verlangen naar een échte plaat van VENTILATEUR.

24 februari 2021
Nick Van Honste