Vetiver - Tight Knit

Sub Pop Records

Mogen wij eens iets positiefs over Bush zeggen?  Als er één iets is waar wij hem dankbaar voor zijn, dan is het de lichting nieuwe folk die we aan zijn bewind hebben overgehouden. Mannen met baarden en geruite hemden of vrouwen met elfenstemmen en harpen vonden vanuit een donker bos plots de weg naar een podium en deden ons met hun muziek de gruwelijke realiteit vergeten.

Tight Knit



Niet zelden liepen wij 's ochtends blootsvoets door de ochtenddauw met madelieven in het haar te zingen met de vrienden van de leefgroep op de muziek van Devendra Banhart, Joanna Newsom of Fleet Foxes. En hoewel we niet onweerlegbaar kunnen aantonen dat Bush er voor iets tussen zit, hebben wij toch een sterk vermoeden dat de nieuwe "love peace and harmony" minder welig zouden getierd hebben als iemand met twee ons verstand de boel had geleid.

'Tight Knit' van Vetiver is de vierde CD van dit los gezelschap rond singer songwriter Andy Cabic dat gelieerd is aan bovenvermelde groepen en ander goed volk als Vashti Bunyan. Het geluid doet dikwijls aan Nick Drake denken. Ze vallen dus in datzelfde vakje onder te brengen.

Zoals tante Zoë al zei: "Het is niet omdat het hippies zijn dat ze naar bloemetjes rieken." Want hoewel op deze plaat bijna elke song een goede hook heeft, wordt die al te dikwijls uitgemolken tot enkel dunne spoeling overblijft. Al na de tweede luisterbeurt ga je wensen dat de heren wat meer hadden geknipt. Dat ze hier en daar eens een origineel bruggetje hadden verzonnen of dat ze eens een deftig einde aan de songs hadden gebreid.

Sister bijvoorbeeld, het tweede nummer, begint met een gitaarlick die wat doet denken aan Stand By Me van Ben E. King. Deze wordt constant herhaald, enkel opgefleurd met een belletje en een pedalsteelgitaar die wat heen en weer schuift tussen twee noten. De eerste minuut is dat leuk, maar er volgen er nog drie.

Nog een voorbeeld?  Strictly Rule werd volgens hetzelfde recept gemaakt. Hier lijkt de gitaarlick weggelopen uit Saints van The Breeders. Bij hen leverde dat een klassieker op, bij Vetiver een slaapverwekkend mantra. Zo heeft elke song wel een goede inval, maar wordt er telkens te weinig mee gedaan.

George Bush laat weten dat het gebruik van de pedalsteel hem aangenaam in de oren klinkt omdat het hem doet denken aan de open vlaktes van zijn geboortestreek en aan de tijd dat hippies nog gewoon cowboys waren.  Het beste, Bubba!

Sub Pop biedt de single Everyday Right Here helemaal gratis aan.

11 februari 2009
Kristof Van Landschoot