Wendy James - Queen High Straight

Eigen beheer

Queen High Straight

Ooit (Transvision) vamp, momenteel nog een grotere wandelende botox-reklame dan Donatella Versace. Wendy James laat het allemaal niet aan haar hart komen en zet het hoge queenbee-gehalte nog wat extra in de verf met nieuwe plaat ‘Queen High Straight’.

“What is extraordinary about this album is it proceeds in many styles: hard, sexy, street smart and threatening yet romantic, whimsical, wistful and dreamy”, aldus de popdiva. En dat is niet gelogen. Van een dartele, lichtjes jazzy opener Queen High Straight met hoge, frêle zang tot een zwaar rockend Perilous Beauty. Twintig keer op rij ofte honderdtwintig minuten lang haalt Wendy James de betere songwriterscapaciteiten boven. “Written, produced and mixed by Wendy”, ook op gitaar, melodica en synth. Geen katje om zonder handschoenen aan te pakken.

De diversiteit van songs houdt trouwens de verrassing hoog. Wendy James heeft gewoon de trackvolgorde aangehouden van toen de liedjes over een periode van drie jaar geschreven werden: de oudste eerst. En toch is het moeilijk om een grote rode draad te negeren: die van optimisme en happiness. Dit is echt een onbezonnen popplaatje. Zomers, vrolijk, ... zelfs enigszins jeugdig (ahum!). Een plaat vol levensvreugd en - jawel - liefde. Horen we nu in Chicken Street niet herhaaldelijk en in canonstijl de woorden “I’m in love”? Tegen het einde van de plaat aan gaat het zelfs letterlijk over haar “Sugar Boy”.

Het is in elk geval die matuur gegroeide capaciteit tot het maken van leuke songs en de algemene positieve vibe die prima matcht met de hoge stem van diva James, die maakt dat dit wel eens de beste van haar vijf soloplaten zou kunnen zijn. Zowel met een paar zwaarder geladen Transvision Vamp-knipogen als met storytelling songs (Testimonial) of vederlichte zoetmakertjes (I’ll See You On Monday). Smul gerust van een met countrykruiden verfijnde sfeermaker als She Likes To Be (Underneath Somebody). Openhartig en autobiografisch? Reken maar van yes. Een release om zeker niet zomaar te laten passeren.

7 juli 2020
Johan Giglot