10 t/m 23 december 2018

Concertgids

10 t/m 23 december 2018

Gewoonlijk is december al een kalme maand, maar dit jaar blijven de aankondigingen toestromen en lijk je tot net voor oudejaar in een concertzaal te kunnen staan. Reden genoeg om een handje toe te steken bij het maken van de keuze dan.

Wie: MGMT

Wanneer/Waar: 11 december 2018 / De Roma, Antwerpen

Wat: Volwassen geworden poptronkids

Waarom: MGMT bleek begin dit jaar onterecht afgeschreven te zijn met een show in de AB waarvan het van begin tot einde genieten was. De hits zorgden voor een trip down Memory Lane op dansschoenen en de nieuwe plaat bleek beter dan verwacht. Maar u was net als zovelen op het verkeerde been gezet door de mindere periode en bleef thuis? Dit is uw herkansing.  

Wie: CHYNNA

Wanneer/waar: 12 december 2018 / Charlatan, Gent

Wat: de volgende Cardi B

Waarom: Chynna zou wel eens the next big thing kunnen worden. Collaboraties met o.m. Suicideyear en shows met Lil Uzi Vert en A$AP Rocky zetten haar op de kaart. Nu is ze klaar om de wereld te veroveren. Verwacht brutale maar eerlijke teksten met veelal humeurige beats en melodieën.

Wie: NOA LEE

Wanneer/waar: 13 december 2018 / Trix, Antwerpen

Wat: Zoete indiepop

Waarom: Nina Kortekaas heeft een nieuwe band: Noa Lee. Hoe dat klinkt? Fantastisch, jazz-achtig en betoverend. De band blies onze redacteur (ma) nog omver toen ze in het voorprogramma van Geppetto & The Wales stond. En nu is het uw beurt. Afspraak op 13 december in Trix, toegang is gratis.

Wie: NITS

Wanneer/Waar: 13 - 14 december 2018 / De Casino, Sint-Niklaas – Het Depot, Leuven

Wat: Oer-Hollands, maar tegelijk zo internationaal als wat

Waarom: Bijna vijfenveertig jaar meedraaiend, de hele wereld al honderd keer rondgereisd en nog zijn ze het niet beu om die liedjes – het is intussen al een hele bibliotheek vol – ten berde te brengen. Wij waren al fan vanaf het moment dat we hen aantroffen ergens op een verloren gelopen compilatie in de jaren zeventig en zijn dat eigenlijk nog steeds. Ze staan trouwens garant voor prachtige optredens. Dan weet je wat gedaan.

Wie: DEWOLFF

Wanneer/Waar:15 december 2018 / Ancienne Belgique, Brussel

Wat: Band van de broertjes Pablo, Luka en Robin Piso Van de Poel, niet te verwarren met de cyclocrossende broers.

Waarom: Als er één band in de lage landen is die dat warme analoge Americana-rockgeluid (zie ook Black Crowes) beheerst als geen ander, dan is dat Dewolff. Kijk verder dan de hype die ze bij onze noorderburen zijn en de sponsordeal met Converse. Dit een (h)eerlijke rockband die al tien jaar aan de weg timmert en haar adoratie voor de Verenigde Staten nergens onder stoelen of banken steekt.

Wie: FRESKU

Wanneer/waar: 21 december 2018 / Jeugdcentrum Vizit, Wilrijk

Wat: “Nederhop” van de bovenste plank

Waarom: Onze noorderburen hebben (gelukkig) heel wat meer te bieden dan Lil Kleine als het op hiphop aankomt. Fresku, bijvoorbeeld, de rapper, die ook acteur en cabaretier is, wist zich bij het bekende label Top Notch binnen te werken door een single te adresseren aan de labelbaas (Kees de Koning). Sindsdien bracht hij verschillende veelgeprezen albums uit en wist hij verschillende awards in de wacht te slepen. Hij staat bekend om zijn veelzijdige teksten en slopende tempo. En in de aanloop naar een nieuw album (release in 2019) komt hij deze maand nog naar België voor enkele exclusieve shows.

Wie: HELENA HAUFF

Wanneer/waar: 22 december 2018 / C12, Brussel

Wat: Neo-Gothic

Waarom: Helena Hauff is one of a kind. Haar jongste plaat ‘Qualm’ (augustus 2018) is in feite de perfecte belichaming van haar stijl: kil, spookachtig, diep en menselijk. Acid house, ebm (electronic body music) en industriële geluiden gooit ze allemaal in een pot en dat kruidt ze naar eigen smaak. Het resultaat is neo-gothic (als je er echt een label wil opplakken): een mengelmoes van spookachtige synthesizers, distortion en overstuurde drums. Dat klinkt misschien veemd, maar het is vooral erg lekker!

Marc Alenus, Bert Gysemans, Patrick Van Gestel

10 december 2018
Jeroen Poelmans