#Aarde - Duran Duran - Planet Earth (1981)

#Aarde - Duran Duran - Planet Earth (1981)

Voor deze week zochten we naar songs waarin de aarde in de vele vormen en gedaanten wordt bezongen.

De meningen over waarover Planet Earth gaat, verschillen van een zoektocht naar buitenaards leven tot het leven op de planeet na een nucleaire ramp.

Wat er ook van is, als debuutsingle kon dit fraaie popnummer tellen. Het was de eerste hit van Duran Duran in het VK en bereikte ook nummer één in Australië, ondanks dat de band daar geen promotiewerk deed. Het Australische succes was gebaseerd op de kracht van het nummer en de stijlvolle video, waarin de band optreedt tegen een futuristische achtergrond in gletsjerstijl.

Drummer Roger Taylor werd in een interview met Q magazine (februari 2008) gevraagd wat de band inspireerde om vast te houden aan het nieuwe idee van de promovideo. Hij antwoordde: "De video voor Vienna van Ultravox kwam uit en (manager) Paul Berrow zei: 'Je kunt er één doen.' Paul was erg opgewonden en ambitieus en daarom maakten we de video Planet Earth".

Duran Duran werden gezien als posterboys voor de new romantics en één van de songteksten verwijst naar de muzikale beweging uit het begin van de jaren tachtig, zelfs voor dat de naam algemeen werd gebruikt. De band haalde het uit de kop van een krantenartikel over Spandau Ballet met als titel: "Here Come The New Romantics." Bassist John Taylor herinnerde zich in een interview in 2012 aan AVClub : "Ik herinner me dat ik het las en dacht: 'Wow, het klinkt alsof ze precies doen wat wij doen', en we belden de journalist in Londen en zeiden: 'Hé, als je hen leuk vindt, ga je ons ook te gek vinden!'[Lacht.] En toen dacht ik in de tussentijd: 'Laten we die 'New Romantic'-zin in één van onze liedjes stoppen.'"

Intussen zijn de Durannies met vele up en downs toch al meer dan vier decennia aan de slag.

17 februari 2024
Laurens Leurs