#Aarde - Eels - Good Night On Earth (2022)

#Aarde - Eels - Good Night On Earth (2022)

Voor deze week zochten we naar songs waarin de aarde in de vele vormen en gedaanten wordt bezongen.

Wonderlijk dat Mark E. Everett hier nog niet eerder de revue passeerde, want we hebben het nogal voor de muzikale strapatsen van de Amerikaan, die ons ook nog een grimlach bezorgde met het vermakelijk biografische werkstuk 'Things The Grandchildren Should Know'.

De boodschap van dit nummer zit hem in het vieren van de aangename momenten in moeilijke tijden. Hoe moeilijk de dingen ook zijn, alles is relatief, want het is nog steeds een Good Night On Earth. "Ik zat op een avond gewoon op mijn achterveranda in het heetst van de pandemie en alle gekke, vreselijke dingen, die in de wereld gebeuren, en ik dacht gewoon: 'Weet je wat? Als ik daar nu niet aan denk, dan is dit een mooi moment. Ik heb een leuke avond'", zei de Eels-hoofdman tegen NME ."Dus ik denk dat het belangrijk is om de goede momenten te erkennen en vast te houden."

In de romcom 'Love Actually' uit 2003 roept Jamie, het schrijverspersonage van Colin Firth, uit: "Ik kan niet tegen palingen!" Everett nam de opmerking ter harte en vereeuwigde het in het laatste couplet van dit nummer: “Everyone's a critic / I can't stand Eels / So says Colin Firth / Rain on my parade / then the clouds fade / It's a good night on earth". Everett kwam op het idee om naar Firths opmerking te verwijzen nadat een vriend hem een ​​fragment van de scène had gestuurd. "Ik dacht: 'Dat is eigenlijk het tegenovergestelde van liefde.' Dus ik heb dat in de tekst gezet - één van de onaangename dingen van het leven voordat je een leuke avond waardeert", vertelde Everett aan Billboard . "Laat het verslag weerspiegelen dat meneer Firth als eerste bloed heeft vergoten.'

Maak je geen zorgen: Everett is Firth niet echt aan het aanvallen. De tekst is slechts een voorbeeld van de eigenzinnige humor, die hem eigen is. De 'Love Actually'- acteur maakte de opmerking, terwijl hij diep in het water lag en probeerde een doorweekt manuscript terug te halen. Firths minachting was voor de paling, die rond zijn benen glibberde, niet voor de rockband van Everett.

Steven Mertens regisseerde de voornamelijk geanimeerde video van het nummer, waarin Everett de hoofdrol speelt als nieuwsankerman, die vecht tegen een kwaadaardige kreeft Kaiju. "Gewoon weer een nieuwslezer-Godzilla die een kreeft bevecht vanuit de ruimtevideo", zei de muzikant hierover.  Everett nam het nummer op voor 'Extreme Witchcraft' in 2002 , dat hij samen met producer en gitarist John Parish van PJ Harvey produceerde. Het was de eerste keer dat de twee samenwerken sinds 'Souljacker' uit 2001. Omdat ze de plaat tijdens de lockdown opnamen met Everett in Los Angeles en Parish in Bristol, Engeland, zorgde het tijdsverschil voor enkele problemen. Everett moest de wekker om 4 uur 's ochtends zetten, zodat hij kon controleren wat Parish hem had gestuurd. Vervolgens moest hij zijn deel terugsturen naar de Engelse producer voordat hij naar bed ging.

14 februari 2024
Laurens Leurs