#Aarde - The Rolling Stones - Salt Of The Earth (1968)

#Aarde - The Rolling Stones - Salt Of The Earth (1968)

Voor deze week zochten we naar songs waarin de aarde in de vele vormen en gedaanten wordt bezongen.

Eén van de allereerste Rolling Stones-songs met Keith Richards in een vocale hoofdrol (de allereerste was Something Happened To Me Yesterday op 'Between The Buttons'). Jagger en Richards wisselen de vocalen af met het Los Angeles Watts Street Gospel choir. En de song was ook de blauwdruk voor You Can’t Always Get What You Want van ‘Let It Bleed’, een jaar later, waarin de koorarrangementen nog verder werden uitgebouwd.

Salt Of The Earth was geïnspireerd door John Lennon. Het was Mick Jaggers eigen saluut aan de working class en gebaseerd op een Bijbelcitaat, waarin here Jezus de mensen aanspoort om het beste van zichzelf te geven: “You are the salt of the earth / but if the salt loses its flavor / how shall it be seasoned? / It is then good for nothing / but to be thrown out and trampled underfoot by men – Matthew 5:13”.

Met de stille Stones-compadre Nicky Hopkins op piano en Richards subliem op akoestische gitaar, mede door de afwezigheid van Brian Jones in de Olympic Sound Studio in Londen. The Stones speelden dit op 'Rock And Roll Circus', een Britse tv-special rond The Stones opgenomen in 1968, maar nooit uitgezonden, omdat ze zouden worden overschaduwd door andere acts in de show. Het is een reeks muzikale acts en circusvoorstellingen en werd pas in 1995 op video uitgebracht.

Mick Jagger en Keith Richards voerden de song uit tijdens het 'Concert For New York' in 2001 ter ere van de reddingswerkers, politie en brandweerlieden in New York City na de ramp met het World Trade Center.

15 februari 2024
Laurens Leurs