#Aarde - Tom Waits - The Earth Died Screaming (1993)

#Aarde - Tom Waits - The Earth Died Screaming (1993)

Voor deze week zochten we naar songs waarin de aarde in de vele vormen en gedaanten wordt bezongen.

Tom Waits en zijn scheurend scharniertje. We waren al één en ander gewend van de jarentachtigplaten als 'Swordfishtrombones', 'Rain Dogs' en 'Frank’s Wild Years', waarmee hij zichzelf een beetje opnieuw uitvond als gruizige bard en waarbij één en ander uit elkaar mocht rammelen en er ver buiten de lijnen werd gekleurd.

Maar in 1992 was daar plots 'Bone Machine', misschien wel de meest gedurfde plaat. Nog donkerder en bol staand van de experimentele soundscapes en ritmes, die rammelen als skeletten, en een zangstem, die nog getormenteerder en extreme grenzen opzocht. De plaatopener The Earth Died Screaming is daar een vervaarlijk voorbeeld van. Hij gromt, bromt en kreunt over apocalyptische taferelen, weggelopen uit een Breughelschilderij.

Tom Waits staat bekend om de vaak bizarre, buitenaardse instrumentatie. Studiotechnieker Tchad Blake herinnerde zich de opname van dit nummer aan Uncut: "Hij wilde het geluid van hout, dat hij op oude Smithsonian-platen had gehoord. Hij wist precies het geluid dat hij wilde. We eindigden buiten met ongeveer zeven of acht mensen rondom Tom, die op de knieën bonzen, twee bij vier, tegen stenen of hout op de grond. Geweldig! Ze worden gecrediteerd voor het spelen van 'Sticks' op de plaat".

13 februari 2024
Laurens Leurs