#Aarde - U2 - Last Night On Earth (1997)

#Aarde - U2 - Last Night On Earth (1997)

Voor deze week zochten we naar songs waarin de aarde in de vele vormen en gedaanten wordt bezongen.

Een minder bekende single van onze Ierse vrienden. 

Last Night On Earth werd geschreven tijdens de 'Zooropa'- sessies, zoals gedocumenteerd door rock-dj en journalist BP Fallon in het boek 'U2 Faraway So Close'.  Het werd opzij gelegd voor een latere datum en toen de band tussen 1995 en begin 1997 aan 'Pop' begon te werken, groeven ze het weer op. 

Ervan uitgaande dat ze genoeg tijd hadden om de nummers voor het album op te nemen, zei de band tegen manager Paul McGuinness dat hij door moest gaan en de 'PopMart Tour' moest boeken, die in april 1997 zou beginnen. Naarmate de start van de tour naderde, begon het de band aan tijd te ontbreken om de opnames van het album, dat in maart zou verschijnen, af te ronden. De band had onmiddellijk spijt van de beslissing om McGuinness de tour te laten boeken en moest de opnamesessies versnellen om het album op tijd uit te brengen. Last Night On Earth was één van de laatste nummers die voor het album werden opgenomen. 

Terwijl de band en de medewerkers tot het laatste moment hadden gewerkt om het opnemen en mixen van het album af te ronden, kwam Bono pas op de proppen met het refrein van het nummer tijdens de laatste nacht in de studio om vier uur 's ochtends. Nadat hij de hele nacht wakker was geweest, begon Bono de regel "You've got to give it away", te zingen en besloot deze te gebruiken als onderdeel van het refrein. 

Nadat het refrein was geschreven, moest het onmiddellijk worden opgenomen. Maar Bono was op dat moment zijn stem volledig kwijt. Dus werd er echo aan de stem toegevoegd, evenals achtergrondzang door gitarist The Edge. Omdat de eerste opname van het nummer op het laatste moment werd gedaan, ging de band tijdens de tour terug naar de opnamestudio om het nummer op te nemen voor de singlerelease. Van de vijf singles van 'Pop' was dit het eerste van drie nummers, die opnieuw werden opgenomen. 

De single werd uitgebracht in juli 1997 en op de hoes stond een pop-artachtige parodie op 'The Scream' featuring the Edge. Na de release werden Please en If God Will Send His Angels later ook opnieuw opgenomen en uitgebracht als singles in respectievelijk oktober en december 1997. Het nummer bevat samples van Here Comes The Sun van The Beatles en van Trayra Boia van Collin Walcott & Don Cherry, maar je moet verduiveld scherp luisteren, wil je ze ontdekken.

In mei 1997 stond het verkeer in Kansas City twee dagen lang vast, terwijl U2 de video opnam. De auteur William Burroughs en model Sophie Dahl komen erin voor.

12 februari 2024
Laurens Leurs