Alison Jutta - 'I'd Rather Do This Slowly'

Alison Jutta - 'I'd Rather Do This Slowly'

Alison Jutta haalde eerder dit jaar de finale van 'De Nieuwe Lichting'. Met de ep ‘I’d Rather Do This Slowly’ biedt de Antwerpse nog eens een mooie staalkaart van haar kunnen.

Sommige artiesten nemen de tijd. Maar wat ze ook mag beweren in de titel van de ep, Alison Jutta is niet een van hen. Na een eerste ep in 2018 en de single Beautiful Mistakes – die uiteraard niet op de ep mocht ontbreken­– komt ze nu alweer met een ep met vijf nummers. Daarbij ook die andere single Free en het onlangs uitgebrachte Thanks.

Beautiful Mistakes liet een krachtige jonge zangeres horen, die niet zou misstaan naast Haim of Jesse Ware, maar met Dream, de opener van de ep, laat de zangeres een heel andere kant van zichzelf zien. We lijken wel samen met haar wakker te worden onder satijnen lakens met de geur van warme chocolademelk die uit de keuken naar de slaapkamer krinkelt.

Het was die Jutta die ook te horen was op Thanks. Een zacht fluisterende zangeres die ons met zwoele stem naar de pophemel zong, ook al had ze het dan over de tijdelijkheid van alles. Alison Jutta brengt dan ook kwaliteitspop die altijd aan de goede kant blijft en nooit het pad van gladde commercialiteit kiest.

Free was - nee, is dan wel dansbaar en Beautiful Mistakes catchy as hel, toch blijft Alison Jutta ver weg van de doorsnee chartmuziek. Daarvoor is de zang te goed en de arrangementen te verrassend. Ze kan niet helemaal verstoppen dat ze eigenlijk klassiek geschoold is, hoe modern de muziek ook klinkt.

En voor wie toch twijfelt, is er de soulvolle afsluiter Smile, een iets donkerder nummer waarin Alison Juta zichzelf moed lijkt te moeten inspreken. Was ze als Antwerpse in Rotterdam toch af en toe eenzaam? Stond ze onder druk om een meer commercieel pad te kiezen? Wat er ook aan de basis lag van deze song, het leverde wel een beresterk nummer op. Niet voor niets dankt de ep aan deze song haar titel.

Alison Jutta kan alles aan. Van jazz over soul tot pop, het lijkt haar allemaal even makkelijk af te gaan. We gaan nog veel van haar horen.

18 september 2020
Marc Alenus