#bahFestivals - Pukkelpop 2011

#bahFestivals - Pukkelpop 2011

Hazo, u mist de festivals. We zijn benieuwd waarom. Is het de onmiskenbare geur van Dixi- of Toi Toi-toiletten? Zijn het de veel te dure, ongezonde snacks die u naar binnen werkt met lauw bier uit een plastic bekertje? Mist u het luidgeschreeuwde “Boeren!” op de camping om vijf uur ’s morgens? Bent u gewoon een varken dat graag door naar pis en bier stinkende modder kruipt?

En bent u het nukkige gedrag van miss Lauryn Hill al vergeten op Crammerock 2014? Was u, net als Trixie Whitley, niet pissed op wie enkel omwille van de regen in de tent kwamen schuilen op Leffingeleuren 2013? Ergerde u zich ook niet blauw aan het abominabele geluid op zowat de hele editie van Down The Rabbit Hole 2015?

Geef toe: u was gewoon blij dat u niet op onderstaand festival aanwezig was!

2011 was een donker jaar voor festivals. Op 13 augustus van dat jaar, rond 21 uur ‘s avonds sloeg een tornado toe net toen de countryband Sugarland zou aantreden op Indiana State Fair. Het hele podium viel omver, bovenop het publiek met zeven doden en achtenvijftig gewonden tot gevolg.

Vijf dagen later konden we aan den lijve ondervinden welke ravage het Amerikaanse festival had getroffen. Omstreeks 19 uur brak de hel los boven een deel van het festivalterrein van Pukkelpop net toen Skunk Anansie op het hoofdpodium stond. De Chateautent stuikte in elkaar, hagelbollen geselden de ruggen van wie de wankelende tenten ontvluchtte, bomen vielen om en op de camping ging een lichtmast neer. Dat alles duurde slechts een kwartier, maar de gevolgen waren hartverscheurend: meer dan zeventig gewonden en vijf doden. Het was de zwartste dag die een Belgisch festival ooit trof.

Het vreemde was dat bij velen de gevolgen niet meteen doordrongen. Toen we zelf het terrein verlieten, haalden we een groepje meiden in dat vrolijk gearmd Home zong van Edward Sharpe and The Magnetic Zeros. Een band die eerder die dag had opgetreden in de Club.

Dit jaar helaas geen Pukkelpop en volgend jaar zal het tien jaar geleden zijn dat dit drama gebeurde. Het zal dus een dubbel speciale editie worden: enerzijds een heel blij weerzien, anderzijds eentje waar we toch nog even willen denken aan de jonge mensen die hier, op een zorgeloze dag in 2011 het leven lieten.

14 juli 2020
Marc Alenus