Belated Promise Ring - 'Paper Wives'

Belated Promise Ring - 'Paper Wives'

Vier songs, samen en toch apart opgenomen.

Belated Promise Ring bestaat uit vier ervaren muzikanten. En gelukkig maar, want daardoor kon de band ook tijdens de lockdown elke week blijven repeteren. Dat verliep via het streamingplatform Jitsi, terwijl elk lid thuis in de eigen homestudio speelde. Door de vertraging op het internet konden ze niet in sync en samen spelen. Dus speelde elk om de beurt gedurende één minuut. Elke keer lag één idee aan de oorsprong. Dat konden twee noten zijn of een lap tekst. Na een minuut liep een kookwekker af en nam de volgende het idee over.

Ook deze ep werd opgenomen tijdens corona. Alle partijen werden apart ingespeeld en nadien samengevoegd. Anton Fannes (Pilod) nam zang, gitaar, orgel en synths voor zijn rekening. Drummer Bart Catoor schreef de teksten, zingt ook en speelt ook toetsen. Matt Swanton (Teenstreet) is zanger-gitarist en Christophe Vandewoude (die je kent  van Isbells) speelde de baspartijen in.

Met de titeltrack van deze ep prijkt het kwartet al een tijdje in onze afspeellijst op Spotify en dat is niet meer dan terecht. Daarop is goed te horen wat een klasbakken de vier zijn. De song wordt over een lengte van dik vijf minuten laagje per laagje opgebouwd en bevat enkele van de mooiste gitaarlijnen die we dit jaar al hoorden.

Maar ook van de andere nummers is het smullen. We verwachtten ook niets anders van de makers van ‘Black Bible’. Die wachtten gelukkig niet opnieuw tien jaar om nog eens in de studio te duiken en er uit te komen met vier songs die weer alle tinten donker kleuren.

Opener Recoil bijvoorbeeld doet aan Bowie denken en aan het psychedelische van een band als Pink Floyd. Childhood heeft dan weer die countrytwang en het donkere dat ook vaak te vinden is bij Calexico, terwijl afsluiter Blindfolded Queen laat horen dat ook een uitgepuurd Belated Promise Ring tot grootse dingen in staat is.

‘Paper Wives’ bevat een dikke achttien minuten aan “slow music”, die perfect klinkt nu de dagen weer korten en de temperatuur onder de tien graden zakt. Doe er uw voordeel mee.

12 oktober 2021
Marc Alenus