#BrianEno - Brian Eno - An Ending (Ascent) (1983)

#BrianEno - Brian Eno - An Ending (Ascent) (1983)

Deze week draait het om Brian Eno. Wellicht één van de boeiendste artiesten uit het lot en zeer zeker de interessantste. Hoewel hij ook actief is als kunstenaar en producer, lichten we deze week toch zijn rol als muzikant en componist uit.

Dit passeerde in 1994 op één van onze vele mixtapes bij het ochtendgloren op een autobus in de bergen richting Taxco de Alarcón. En terwijl de ganse buspopulatie de tequilaroes uitsliep, was An Ending (Ascent) iets wat het dichtst bij een religieuze ervaring zal komen.De immense en omvangrijke natuur, waardoor we kliefden, zinderde hiermee nog uren na, ook zonder tequilaroes. Het lijkt simpel, maar de soundscape, die Eno weet neer te leggen, hebben die impact, indien gehanteerd op de juiste momenten.

Hij produceerde deze track voor de NASA-documentaire 'For All Mankind'. Hij was er in 1983 klaar mee, maar de docufilm zou pas in 1989 afgerond worden. Een trage melodie, gecreëerd door prachtige lagen soundscapes. Als je goed luistert, hoor je ook duidelijk echo’s van het werk dat hij hanteerde in de producties voor Bowie in zijn Berlijnse periode en van U2 ten tijde van de tandem Brian Eno / Daniel Lanois. Lanois over An Ending (Ascent): “It’s a hymn and it evokes in us the deep yearn for things unspeakable”. Juist, het onzegbare verklanken, dat is wat hij doet. “It has always been biblical for me and takes me to the beatific vision”.

Moet het gezegd worden deze track veelvuldig werd gebruikt op tv in 'Top Gear', 'Nip/Tuck' en film in 'Traffic', '28 Days Later', 'Drive' en 'Salad Fingers' en tenslotte als sample bij Frou Frou (Hear Me Out, 2002) en Burial (Forgive, 2006).

Machtig, gooi het in uw mixtape en laat u onverhoeds verrassen.

1 oktober 2021
Laurens Leurs