Cactusfestival 2018: vijf die je moet gezien hebben

Voorbeschouwing

Cactusfestival 2018: vijf die je moet gezien hebben

Van vrijdag 13 tot en met zondag 15 juli zal het Minnewaterpark in de Brugse rand naar jaarlijkse traditie ingepalmd worden door het Cactusfestival. Jaarlijks slaagt dit festival er binnen het huidige concert- en festivallandschap in een eigenzinnige line-up te verzamelen waar zowel het grote publiek als de fijnproever zijn goesting in vindt. Traditioneel staan daar weer een aantal exclusieve namen bij.

 

Inderdaad weer een pak mooie namen op de affiche van Cactusfestival dit jaar. Van Belgische zijde kleuren Douglas Firs, Jasper Steverlinck, Triggerfinger, Mémé Tan, Intergalactic Lovers, Arsenal en Mémé Tan de affiche. Internationaal kun je onder andere Slowdive, Mogwai en afsluiter Nils Frahm gaan bekijken. Daarnaast ook een pak mooie exclusieve namen die je deze zomer enkel in het Minnewaterpark te zien kunt krijgen. Wij pikten er voor jullie vijf uit.

Emeli Sandé (zaterdag 14 juli, 23u40-01u00)
Met haar debuut 'Our Version Of Events' maakte de Britse zangeres in 2012 indruk: zeven keer platina, zeven weken op nummer 1 in de albumhitlijsten en een hele resem prijzen. Het is een understatement om te stellen dat Sandé een aardig nootje kan zingen. Haar muziek heeft invloeden uit de pop, soul, gospel, r&b en drum & bass en bezit voldoende weerhaakjes om interessant te zijn. Ondertussen heeft ze met ‘Long Live The Angels’ en ‘Kingdom Coming’ ook al een tweede album en een ep op de teller waarop ze op hetzelfde elan verder borduurt. Een volledig album kan ze ons zelden boeien, maar Emeli Sandés livereputatie en -show staan als een huis.

 

Lamb (vrijdag 13 juli, 21u45-23u00)
Lamb, de muzikale samenwerking tussen de extraverte en hyperkinetische Andy Barlow en de ingetogen Lou Rhodes, is bij het grote publiek enkel bekend van de klassiekers Gorecki en Gabriel. Toch is Lamb zoveel meer dan die twee songs. De mix van Barlows hyperkinese met Rhodes' soberheid zorgt voor een eigenzinnige sound waarbij je heen en weer wordt geslingerd tussen rust en jachtigheid en tussen harmonie en dreiging. Live weet Lamb zelden tot nooit te ontgoochelen.

 

Charlotte Gainsbourg (zaterdag 14 juli, 20u-21u10)
Charlotte Gainsbourg slaagde er in de voorbije twintig jaar in om, eerst als actrice, maar de laatste jaren meer en meer als muzikante, uit de schaduw van haar beroemde ouders Serge Gainsbourg en Jane Birkin te treden. Vandaag is ze een van de leading lady's van de Franse muziekscène. Haar muziek is nu en dan intiem en atmosferisch, maar kan evengoed een heerlijk eindje wegdansen. Rode draad is echter een warme melancholie. Gainsbourg laat zich muzikaal trouwens altijd door mooi volk omringen. Zo kwamen haar vorige album ‘5:55’ en haar recentste ‘Rest’ tot stand met de gewaardeerde hulp van onder andere Nicolas Godin en Jean-Benoît Dunckel van Air, Paul McCartney, Guy-Manuel de Homem-Christo (Daft Punk), Beck en Jarvis Cocker.

 

Strand Of Oaks (zondag 15 juli, 16u35-17u45)
Strand Of Oaks is de band van Timothy Showalter. Pas met zijn vierde plaat ‘HEAL’ brak hij door naar een groter publiek. Niet toevallig was ‘HEAL’ ook de plaat waarop hij de stap zette van klein gehouden folk naar opgepompte folk met schreeuwende gitaren en daverende drums. Toch blijft Showalter nog even veel, en misschien zelfs meer zijn ziel blootleggen in zijn teksten. Ook op opvolger ‘Hard Love’ bouwt Showalter verder op dat succesrecept. Strand Of Oaks belooft een nostalgische folkrocktrip te worden voor wie houdt van Neil Young, Bruce Springsteen en Jason Molina.

 

Tune-Yards (zaterdag 14 juli, 15u05-16u10)
Tune-Yards, de band rond de Amerikaanse Merrill Garbus, is een duo geworden nu vaste waarde Nate Brenner officieel deel uitmaakt van de band. Op de nieuwe plaat 'I Can Feel You Creep Into My Private Life' klinkt het duo als vanouds vernieuwend, avontuurlijk en energiek zonder in herhaling te vallen. De eeuwige zoektocht naar het oergeluid is duidelijk nog niet gestaakt en in het geval van Tune-Yards zou dit zonde zijn, want het levert album na album een nieuw geluid op. Garbus kennende zal er op het Cactusfestival ook visueel het een en ander te beleven vallen!

 

Cactusfestival vindt plaats in het Minnewaterpark in Brugge van vrijdag 13 tot en met zondag 15 juli. Het volledige programma en tickets vind je op www.cactusfestival.be.

7 juli 2018
Patrick Blomme