Dan San - Hard Days Are Gone

Dan San - Hard Days Are Gone

Zeven jaar na het meermaals bekroonde ‘Shelter’ keert de band uit Luik terug via de grote poort. 

Met Hard Days Are Gone is Dan San, toch wel één van de grotere namen van de Belgische indiescene, er opnieuw in geslaagd om licht in de duisternis te brengen. Als een stralende mantra, een bezwering naar betere dagen herinnert het nummer ons eraan dat moeilijke tijden altijd achter ons eindigen.

Op de kruising van een thema, dat actueler is dan ooit, en met arrangementen, die resoluut naar de jaren zeventig (The Beatles zijn ook niet ver weg!) verwijzen, sublimeert Hard Days Are Gone het bekende gevoel van eenzaamheid waarmee we moeten omgaan wanneer we een plek zoeken in een wereld waar we ons geen onderdeel van voelen.

De clip, geregisseerd door Kevin Antoine, doet onwillekeurig meteen denken aan de hoes van 'Gentle Intruder' van Slow Pilot en bouwt ook op één of andere manier verder op hetzelfde thema. Het is een poëtische allegorie van onze behoefte aan anderen, om ons geïntegreerd te voelen in een sociale groep, en de diepe verwarring, die fysieke en psychische isolatie veroorzaakt.

Een parachutist wordt alleen wakker in een enorm bos, op zoek om terug te keren naar de lucht waar hij vandaan lijkt te komen. Tevergeefs. Maar na wegzinken in eenzaamheid en totale verlatenheid, zal de hoop terugkeren. En na een adembenemende ren door een Ardens bos ziet hij dat hij minder alleen is dan hij denkt.

26 januari 2023
Marc Alenus