De maansverduistering van de eeuw

Wiki

De maansverduistering van de eeuw

Eerlijk is eerlijk, vanmiddag mocht de zon in de kijker op de warmste dag van het jaar, maar met de maansverduistering van je leven in aantocht kunnen we op z’n minst ook eens de maan ontduisteren met een aantal muzikale odes aan haar adres.

Om 21u27 komt de maan op, tot dan kan dit bloedmooie nummer van Belle And Sebastian je zoet houden.

 

Om 23u14 zal het spektakel voorbij zijn en kun je troost zoeken bij Explosions In The Sky. Of bij The Killing Moon - voor een keertje vergeten we Echo And The Bunnymen er rakelen we de slome, hittegolfbestendige cover van Pavement op (voor de teleurgestelde lezer, we hadden ook de cover van Nouvelle Vague kunnen kiezen!).

 

Of het een lage rode maan, een oranje maan of een bloedmaan wordt, dat laten we Belly, Erykah Badu en het Giraffe Tongue Orchestra onderling uitvechten. 

 

Wie kleurenblind is kan het wellicht allemaal niet veel schelen of de maan nu blauw (The Marcels), roze (Nick Drake) of wit (The White Stripes) is.

 

Ach, misschien is het bewolkt en zien we helemaal niets. Dan blijven ze dit jaren tachtig pareltje van The Rah Band indachtig en proberen we volgend jaar opnieuw. Next year… next year…

 

Of wie weet is het een flauwe grap van de wetenschappers en neemt het maanlicht ons samen met Daniel Norgren beet.

 

In dat geval boek je samen met Sinatra, The Police en R.E.M. een blablaspaceship en reis je gauw even naar de maan.

 

Wij blijven gewoon hier beneden en proberen een dansje te placeren met Van Morrisson en Smashing Pumpkins, nochtans geen notoire fuifbeesten.

 

Enfin, tijd om af te ronden met toch één song over een verduistering. Nee, niet Bonnie Tyler, maar wel Klaus Nomi.

 

Geniet ervan. Slaapwel, manneke maan!

 

27 juli 2018
Christophe Demunter