#DisasterSongs - The Clash - Spanish Bombs (1979)

#DisasterSongs - The Clash - Spanish Bombs (1979)

In deze coronatijden zochten we liedjes die andere grote en minder grote rampen op treffende wijze bezingen. Of zoals auteur en journalist Hunter S. Thompson stelde zonder dat hij daarvoor muziek nodig had: “Luck is a very thin wire between survival and disaster, and not many people can keep their balance on it.”

De gruwelijke burgeroorlog, die Spanje en vuur en vlam zette tussen 1936 en 1939 en die eindigde in de dictatuur van Generaal Francisco Franco, was de passie van de roadie van The Clash, Johnny Green, die Joe Strummer verschillende boeken over het tragische onderwerp leende. Zo komt het dat er referenties in de song terug te vinden zijn naar 'Homage To Catalonia' van George Orwell.

Specifiek gaat het dan om: “Spanish songs in Andalucia” - Andalusië was één van de eerste regio’s die in handen vielen van de fascisten in 1936 -  “Fredrico Lorca is dead and gone” - Lorca was een republikeinse dichter uit Andalusië die het leven liet tijdens de rebellie - en “The black cars of the Guardia Civil” - de militaire politie onder rechtstreeks bevel van het Ministerie van binnenlandse zaken en defensie.

Joe Strummer was de Spaanse taal niet meester en het taaltje, dat hij aan de song toevoegde, was nauwelijks Spaans te noemen, meer een soort Spengels. “Spanish bombs, yo te quierro y finito / Yo te querda, oh mi corazón” hield geen steek. Wel had zijn ex-vriendin Paloma Romano, afkomstig was uit Andalusië, hem ingewijd in de politieke gevoeligheden.

Naar verluidt was Mick Jones zich volop aan het ontwikkelen als gitarist en liet hij zich voor Spanish Bombs en Jimmy Jazz' uit 'London Calling' inspireren door onze Django Reinhardt. Moet het gezegd dat bij hun Spaanse tournee in 1981 het nummer stormachtig werd onthaald. Rampzalige inhoud, machtige song!

28 juni 2020
Laurens Leurs