Dranouter 2018: van alle markten thuis

Voorbeschouwing

Dranouter 2018: van alle markten thuis

Ja, Dranouter is groot geworden en voor diehard folkies is het al lang niet meer het gezellige, kleinschalige festival in de zachte heuvels van Dranouter. Toch blijft het festival een buitenbeentje en kun je er acts aan het werk zien die je bijna nergens anders tegenkomt en die de moeite zijn. Anderzijds staan er ook een paar bands die altijd de moeite zijn. Hieronder onze tips. Vult u zelf maar in wie tot welke categorie behoort.

Toen Lara Chedraoui drie jaar geleden het podium van Dranouter besteeg, fronsten vele folkies de wenkbrauwen (het okselhaar wilde niet mee). Vandaag zullen velen met ons uitkijken naar de passage van Intergalactic Lovers, al was het maar voor de verfrissende bries die de band zal laten waaien. Nieuw werk is er niet meteen voor handen al was er ondertussen ‘Exhale’, maar wij zijn helemaal klaar voor een “best of the galaxy” van deze band. (3/8/18; 21.15 uur; Mainstage). En voor wie niet overtuigd is van de liefde voor de folk van Chedraoui en de haren is er die clip van Regrets:

Bijna terug van veel te lang weg geweest: Geppetto & The Whales. Vier jaar na ‘Heads Of Woe’ komt de band binnenkort met ‘Passages’ en jongens, wat kijken we daar naar uit. Hun liveshow op Dranouter wordt de eerste kennismaking met het nieuwe materiaal, maar hopelijk is er ook nog plaats op de setlist voor deze klassieker. (3/8/18; 17.00 uur; Clubstage)

Ze hebben de toekomst. Zoveel is zeker na de gebroken potten in De Nieuwe Lichting en Humo’s Rock Rally. Scherven brengen immers geluk en de stemmen van Jente Pironet en Sarah Pepels lijmen met melancholie alle gebroken harten. We hopen stiekem dat niemand anders de weg van De Voute zal vinden, zelfs niet als het pijpenstelen regent zodat wij Portland voor onszelf kunnen hebben. Dromen mag zeker? (3/8/18; 20.30 uur; De Voute)

Zaterdag moeten we al vroeg de wei op. De legendarische band Les Négresses Vertes speelt immers al om 16 uur. Als kinderen van de jaren tachtig moeten wij daar zijn: voor de melancholie, voor dat oude vuur van weleer en als eerbetoon aan wijlen Heino, de vroegere frontman van de negerinnen. (4/8/18; 16 uur; Mainstage)

Dat we te laat gaan komen voor Les Négresses Vertes, staat echter nu al vast. Het mag dan nog maar zaterdag zijn, ons zul je om half vier in de kerk van Dranouter vinden. Daar speelt immers Poltrock songs uit zijn drieluik dat op dit moment voor zesenzestig procent uit is en waarvan de eerste twee delen geregeld tranen van puur genot ontlokken. (4/8/18; 15.30 uur; Kerk)

Ook zeer ontroerend was dit jaar de plaat van Eriksson Delcroix met het Sun Sun Sun Orchestra. En speciaal voor ons genot komt het mooiste bluegrasskoppel van de wereld met hun huisorkest naar Dranouter om daar nog een keer hun overleden vriend Lenn Dauphin te eren. Reken maar van yes dat wij daar bij zullen zijn. Wie niet meer weet waarover ‘Magic Marker Love’ ging, kan hier ons interview over de plaat nalezen. (4/8/18; 19 uur, Clubstage)

En dan is er nog het fenomeen Broeder Dieleman. De Zeeuws-Vlaamse troubadour brengt binnenkort de nieuwe plaat ‘Komma’ uit, een album volledig gewijd aan het Zeeuwse landschap. ‘Komma’ wordt een dubbelalbum waarvan de tweede schijf een ode is aan een specifieke kreek: ’t Gat van Pinte. De mooie uitgave van Snowstar Records komt met een prachtig fotoboek. De Broeder maakte er duidelijk werk van. Benieuwd naar zijn nieuwe songs! (4/8/18; 18.30 uur; De Voute)

Nee, hij is geen lid van de Kelly Family, hij is immers geboren en getogen in Bristol. Dit wonderkind van de Britse folk vergaarde vluchtige roem via Britain’s Got Talent, maar koos daarna het smalle pad van de traditionele muziek. Sam Kelly heeft alles: de x-factor, de stem én zijn Lost Boys waarmee hij opzwepende én melancholische tunes maakt. Hopen dat hij Cara Dillon en/of Devon Mayson (met wie hij allebei samenwerkte) meebrengt, zal wellicht teveel gevraagd zijn, maar voor ons mag het! (5/8/18; 17.30 uur; Club Stage)

Na deze toekomstige ster is het weer tijd voor een legendarische band. The Mavericks zakken immers af naar het Heuvelland en de band zit sinds vorig jaar terug op het goede spoor met ‘Brand New Day’. Wij zullen net als iedereen uiteraard staan hunkeren naar Dance The Night Away, maar zijn toch ook benieuwd naar hun nieuwere werk. (5/8/18; 18.30 uur; Main Stage)

We zagen Faces On TV al op vele plekken, maar in een kerk nog nooit. Uiteraard dat we dus op tijd zullen zijn voor zijn ‘Night Funeral’ op deze speciale plek terwijl de rest van het gepeupel zich in de Club wurmt voor Milow of in de Grote Tent voor Passenger. Ons vuistje is nu al te klein voor al ons gelach.

Festival Dranouter vindt plaats van 3 tot en met 5 augustus in het gelijknamige dorp. Alle info vind je hier.

Foto: Dranouter

29 juli 2018
Marc Alenus