#Dubbelaars - Minutemen - Political Song For Michael Jackson To Sing (1984)

#Dubbelaars - Minutemen - Political Song For Michael Jackson To Sing (1984)

Groepen of artiesten die op een gegeven moment met de creativiteit geen blijf wisten en zoveel materiaal uit de snaren knepen, dat ze niet één maar twee plaatjes in één keer de wereld inzonden. Dat is wat we deze week onder de loep leggen. In veel gevallen ware het beter geweest om iets meer te wieden om tot één perfecte plaat te komen, maar in de reeks die volgt, schaadt de overdaad in het geheel niet en werd “less is more” terecht naar de verdomhoek verwezen.

Het magnum opus van Minutemen, het fabeltastische 'Double Nickles On The Dime, een grandioze dubbelelpee met maar liefst vijfenveertig songs (gaande van een halve minuut tot maximum twee minuten vijfenvijftig). Geen hapklare brok, maar samen met die andere prestigieuze dubbelaar uit 1984, 'Zen Arcade' van Hüsker Dü, één van die albums die levens veranderden.

Een wilde rondedans met van alles en nog wat vakkundig en eigenwijs door elkaar geklutst: punkrock, funk, country, spoken word en jazz. Als het niet klonk, dan botste het maar. Het was voor zowel Minutemen als Hüsker Dü een afscheid van de pure hardcore en een wijde opening naar alles wat boeiend leek. En dat was veel. Uberbassist Mike Watt beschouwt het nog steeds als het beste album waarop hij ooit gespeeld heeft.

Over het korte en krachtige Political Song For Michael Jackson To Sing vertelde Watt dat de groep met de vreemde titel de aandacht van de collegeradio’s wilden trekken, hetgeen ook lukte. Maar hij wou ook dat Michael Jackson deze song effectief zou zingen: "Say Michael Jackson says, 'Oh Mike Watt, I'll sing one of your songs. What do you want me to say to the world if you think music's so powerful and important?' And I say, 'OK Mike, sing this to them.' I was taking myself out of the Minutemen. When I'm in Minutemen I kind of think no one's listening almost. Especially live, they can't hear the words hardly." Watt zond zelfs een cassette naar het management van Michael Jackson: "I sent him a cassette of it to the management. On the record cover I wrote him a note: 'This is a political song I think Michael Jackson should sing.' I never got written back."

Punkrock was zelden vreemder of slimmer dan op deze plaat. Helaas hebben we door het vroege overlijden van voorman D. Boon (auto-ongeval op 22 december 1985) Minutemen nooit live kunnen aanschouwen, maar we hebben de schade voor een deel ingehaald door de strapatsen van fIREHOSE en Mike Watt in de gereünieerde Stooges meermaals te gaan monsteren.

8 oktober 2021
Laurens Leurs