#FortApache - Big Dipper - Ron Klaus Wrecked His House (1988)

#FortApache - Big Dipper - Ron Klaus Wrecked His House (1988)

Deze week plaatsen we eens een opnamestudio in the picture. Neen, geen Abbey Road of Electric Ladyland. Dat is te kort door de bocht, maar een eerder obscuur studiootje dat een unieke plaats inneemt in het opnamelandschap. Dames en heren, zie hier Fort Apache Studios van geluidstechnici Sean Slade, Paul Q. Kolderie en producer-eigenaar Gary Smith. The place to be als het luid mag zijn en feedbacken als een storm.

Nog één van de vroege, heerlijk vogels in de Fort Apache Studio. Vaak zie je de namen van techniekers Paul Q. Kolderie en Sean Slade samen op de hoes staan. Bijna altijd blind aan te kopen voor een heerlijk stukje goed klinkende teringherrie zoals Ron Klaus Wrecked His House. Vier sterrren alleen al voor de titel. Frank Vander linden, in 1988 nog muziekjournalist voor Humo en Knack, en ondergetekende konden hier heel enthousiast over zijn. De eerste twee dipperplaten 'Heavens' (1987) en 'Craps' (1988) waren ronduit prachtplaten die het beste van XTC en Pixies wisten te overgieten met een nerdy gitaarparfum dat dan weer typisch Big Bipper was.

Het viertal Bill Goffrier en Gary Waleik (de twee leadzangers en gitaristen), Steve Michener (bassist) en Jeff Oliphant (drummer) hadden een verleden in gitaargroepen als The Embarrassment, Volcano Suns en Dump Truck. In Big Dipper was het idee vooral om vriendelijke karakters in een vaag dreigende situatie te plaatsen, hetgeen helemaal tot uiting kwam in Ron Klaus Wrecked His House, waar het verhaal verteld werd van Bill Gofrriers vroegere bandmaat Ron Klaus (bassist bij The Embarrassment) die compleet door het lint gaat. ''He had a party / he had a band / and a thousand loving friends'' om dan compleet te ontaarden in ''He threw the doors out of the windows / and the windows out of the doors''. Hij was namelijk door de huisbaas verwittigd dat hij binnen de maand zijn huis moest verlaten, waarna hij niet beter wist dan als slotfeest een huisvernietigingsfeestje te organiseren met inbegrip van sloophamers en tal van ander speelgoed.

Stukken van het huis werden door de gasten meegenomen als souvenir. Goffrier (thans aan de slag als kunstschilder) bewaart en koestert nog steeds de voordeurklink. Geweldig verhaal, machtige song!

5 april 2022
Laurens Leurs