ILA - Montage

ILA - Montage

De rauwe emoties, die ILA op haar tweede ep bloot durft leggen, beklijven door hun eerlijkheid en puurheid.

ILA is voor de oplettende muziekfan al geen onbekende meer. In 2017 behaalde de toen twintigjarige singer-songwriter Ilayda Cicek, die net als Birsen Uçar van Hydrogen Sea Turkse roots heeft, zilver op Limbomania en een jaar later dook ze op in De Nieuwe Lichting en Humo’s Rock Rally. Datzelfde jaar bracht de Limburgse ook haar debuut-ep uit; met enkel een stel gitaren en die kenmerkende stem in een minimalistische live versie toonde ze zich als eigenzinnige artieste die de intensiteit niet schuwt. Begin 2019 stond ze op We Are Open en in het voorprogramma van Bill-Ryder Jones en leverde ze met Nude een heel sterk visitekaartje af voor deze ep. Onlangs volgde daarop Twenty-One en nu is er dus ‘Montage’, een ep waarop ze met haar stem, die tussen PJ Harvey en Shilpa Ray in ligt, je aandacht grijpt en niet meer loslaat.

De spanning wordt langzaam opgebouwd in opener Kismet, een song heet als sintels waarover enkel de dappersten op blote voeten durven lopen. “Kismet” betekent dan ook zoveel als “bestemming, vertrouwen”. Waar ILA ons heen zal leiden, is dan nog niet duidelijk, maar dat het een intens avontuur zal worden wel.

Het pad loopt dan over bekend terrein met de singles Nude en Twenty-One en ook met Chemicals wordt niet van de koers afgeweken die ILA en drummer Cas Kinnaer en gitarist Sam Smeets uittekenden. Meer zelfs, we lijken mee in de stuurcabine te mogen staan. Het lijkt met andere woorden of we een live show meemaken.

De ep eindigt met een laatste hoogtepunt. In Vain klinkt zo mogelijk nog intenser dan de vier songs die er aan voorafgaan. De song daalt en stijgt als een donkere oceaan en zuigt je mee in de maalstroom van emoties. Het middenstuk neigt naar pure postrock die herinnert aan Pilod, maar ook hier zijn de stiltes net zo belangrijk als de noten.

ILA won met de toevoeging van drums en een extra gitarist dus nog aan kracht en inventiviteit. SONS, Equal Idiots, High Hi, Psycho 44 en Hypochristmutreefuzz hebben er met dit trio dus een heel beloftevol zusje bij in het nest van Noisome Recordings.

Volgende optredens:

  • 03.11.2019 - Café Foli-a (Retie)
  • 05.11.2019 - BarBroos (Gent)
  • 07.11.2019 - Stoemp! (Brussel)
  • 23.11.2019 - Pand.A (Kortrijk)
25 oktober 2019
Marc Alenus