Inlandse Maatjes 13

Inlandse Maatjes

Wordt er in de provincie ook nog gemuciseerd? De drie Inlandse Maatjes van deze week komen allemaal uit de stad; eentje uit Antwerpen, eentje uit Brussel en eentje uit Gent. Een mooie bermudadriehoek is het wel. Laat je dus vol overgave meezuigen door deze drie fijne singles van de voorbije week.

Inlandse Maatjes 13

Deze zomer was er al het grappige niemendalletje Halbe Dabei met medewerking van Halve Neuro dat de aandacht trok van Humo, maar nu lijkt het ernst te worden voor Hinda House aka Hinda Bluekens. Haar nieuwe single in samenwerking met Rheinzand is op maat gemaakt van de betere housediscotheek. Zaterdagavond is dan wel al voorbij, maar geen nood: volgende week is er weer eentje en deze schijf vult de dansvloer zonder problemen.

Helemaal andere koek uit Brussel. Daar lanceerde Neufchâtel deze week nieuwe single Aliyah, voorloper van een eerste ep. Het viertal lanceerde eerder al Odessa, Shadow Case en Mimes waarop ze de voorliefde voor donkere, melodieuze en tegelijk noisy nummers etaleerden. Dat is niet anders met de nieuwe single die met die titel lijkt thuis te horen in de sprookjes van Duizendenéén Nacht, maar bij beluistering al snel naar het schap koortsdromen verhuist. In de dynamische track wordt de luisteraar overvallen door een aanzwellende woestijnstorm van steeds wilder om je heen vliegende gitaren, drums en rollende bassen om uiteindelijk toch weer uit te komen in een kalme oase. Straffer inlands spul hoor je deze week niet.

Vanuit Gent bereikte ons dan weer de nieuwe single van Shht. En die zochten hun inspiratie nog oostelijker: in het China van Mao Zedong. “Wish I could do what is wrong / Wish I was Mao Zedong / People are made to opress / That's what his gay lover says / Oh yeah”; als openingszin kan dat tellen. Muzikaal wordt de gekte echter in toom gehouden deze keer, want Mao is een opvallend luchtige synthpopsong zonder te veel gekke gongen of chingchangchong-geluidjes. Het refrein is erg sterk en nestelt zich vlot in je gehoorgang. “Wish I knew how to write songs / Wish I had a long ching chang chong”, horen we nog. Dat tweede weten we niet, maar over dat eerste hoeft Shht zich geen zorgen te maken. Er mag dan wel altijd een hoekje af zijn, maar dat is in deze tijd van eenheidsworst meer dan welkom.

27 november 2017
Marc Alenus