Inlandse Maatjes 39

Inlandse Maatjes 39

Buiten is het duidelijk herfst en dat merken we ook in de sound van de nummers die dit keer de lijst haalden van inLandse Maatjes. We beginnen nog stevig met Lector., maar dan treden de schaduwen binnen.

LECTOR. – Heart

foto: Tijl De Meulemeester

Vlaanderen lust rock-‘n-roll, jawel Sire! Dat bewees LECTOR. uit Oudenaarde met zijn vorige single Arizona. Die track gaat ondertussen richting de 20k streams op Spotify. Niet slecht voor een tweede single van een band die nog geen twee jaar bestaat. En waarom zou ook nummer drie niet dezelfde weg op gaan? Heart is weer zo’n bonkige track, die je na twee beluisteringen kan meebrullen om net op de stiltemomenten te freezen. Heart bevat een paar instant classic riffs en een paar leuke hooks. “Baby don’t you feel it?” Jawel mannen, jawel!

WOLF VANWYMEERSCH - Queen of Mire

Meer en meer lijkt Wolf Vanwymeersch de weg te vinden met zijn soloproject. Met Queen Of Mire wordt de elektronica prominenter in de muziek, terwijl de gitaar meer naar de achtergrond wordt gedrukt. Ons bevalt vooral hoe de bas dit nummer op constant hoog niveau houdt.

Dat het niet meteen een opwekkend nummer is, blijkt duidelijk uit de manier waarop Vanwymeersch zijn stem gebruikt. En ook de tekst is niet meteen voer voor party people. "I found my god in a garbage can / at the corner of the graveyard of man", getuigt niet meteen van een opwekkende kijk op de mensheid. Misschien heeft het te maken met het feit dat zijn vader heel onlangs het leven liet, al durven we te betwijfelen dat het één met het ander in verband staat. 

Hoe dan ook trekt Wolf Vanwymeersch ons meer en meer mee in zijn soloverhaal. Een beetje zoals Mauro dat ooit ook (en nu weer opnieuw) deed.

Rosé – Shelter

Het is geen weer voor een fris glas rosé, maar de nieuwe single van Laura Huysmans ((Faces on tv, Jim White, Dez Mona), die haar project Rosé doopte, gaat er hier wel vlot in. Na Fours en The Dreamhouse is het haar derde single en dit keer werkte ze samen met saxofonist Andrew Claes (Stuff./ Internal Sun) en kiest ze voor een meer elektronisch pad met een triphopvibe.

Haar sterk stemgeluid wordt omgeven door een dikke wolk van elektronische geluiden en een lome beat alsof ze daarin een schuilplaats vindt nadat de spelletjes die ze speelde een voor een faliekant afliepen. “Thoughts of the heart/ I created a shelter/ Mined’s getting too dark/ I need help from another” zingt ze en zo zit er toch ook licht in deze, op het eerste gehoor, donkere track.

Safran . – Tell Me

foto: Tom Tytgat

Ook Anly Lippens heeft een straffe stem. Zij deelt het repetitiehok en het podium met vijf mannen en vormt samen met hen sinds twee jaar de band Safran . . Met Tell Me losten ze hun eerste officiële single. Het nummer gaat over een ex-lief dat zo snel na de breuk verdergaat met een ander, dat je je afvraagt hoe betekenisloos alles was.

Door de quartantaine van toetsenist Jan Joos  kwam Tell Me via verschillende wetransferlinks tot stand. Hij stuurde hij enkele instrumentale demo’s door. Daaruit kozen Lippensen bassist Simon Martens er eentje uit en voegden er een zanglijn en tekst bij. Het resultaat is een erg volwassen en smaakvolle, wat herfstige track met subtiele percussie, soulvolle toetsen en een jazzy basloopje en natuurlijk met die stem van Lippens die niemand onberoerd kan laten.

MAARTEN VAN CAUWENBERGHE - Suspicious Home

Volgend jaar brengt de van zijn avant-garde composities voor dans en theater bekende Maarten Van Cauwenberghe een eerste soloplaat uit. Daarop ook dit Suspicious Home, een track waarin Gesyncopeerde synths, warme pads, stuiterende ritmes en dissonante melodielijnen samen een onheilspellend gevoel van een horrorfilm uit de jaren 80 opwekken.

De video speelt zich niet toevallig af in een cinemazaal waarin een jongeman en zijn meisje van elkaar gescheiden en geflankeerd zijn door een koppel creeps die recht uit een gangsterfilm weggelopen lijken. Ontdek hem hieronder:

3 oktober 2021
Marc Alenus