Inlandse Maatjes 42

Inlandse Maatjes 42

De voorbije week viel er weer heel wat moois te rapen op muzikaal vlak. Deze songs van eigen bodem mag je niet missen.

Pangolin People – Take What You Need


foto: Tijl Demeulemeester

Na Can’t Get It Hard, Just Take a Minute en The Long Flight is Nikki Roger terug met een vierde single. De multi-instrumentalist en producer verschuilt zich wel achter het pseudoniem Pangolin People al is er niets om zich over te schamen. De eerder singles waren zeer te smaken. Het was eraan te merken dat hij al sinds zijn twaalfde met muziek bezig is en al achttien jaar in andere bands speelde. Van een debutant is dus allerminst sprake.

Voor zijn nieuwe single, Take What You Need, wist hij niemand minder dan Sander Sterkens van Geppetto & The Whales te strikken als zanger en ook al heeft hij zelf ook een zoete stem, toch tilt het warme stemgeluid van Sterkens deze vierde single net boven de eerdere drie uit. Hij geeft de track een lichte Americana toets terwijl de fuzzy gitaar het psychedelische aspect bewaart.

The Shadow Machine - Thirst


foto: Jens Mertens

Jo Geboers lest onze dorst naar nieuwe muziek van The Shadow Machine. Met zijn eerste single, Blind veroverde hij de harten van alle Duysterluisteraars en nu is er Thirst, de voorloper van een ep, geproduced door Bert Vliegen(Teen Creeps, Sophia, Whispering Sons) en gemasterd doorLaurens Grossen (Whispering Sons, Danny Blue and The Old Socks, Rumours) die begin volgend jaar uitkomt.

Met deze intieme song zoekt hij de nabijheid van zijn publiek op en steekt hij een warme hand uit om samen te reflecteren over de twijfels die ons als mens definiëren. “So Close your eyes now and quench your thirst” fluistert hij met zijn diepe stem terwijl hij recht de camera in blikt, zijn Rhodes bubbels lijkt te vormen als een warmwaterbron op IJsland en de drums tikken als het schermpje van de inbouwhaard die op temperatuur komt.

Pauwel – Deer


foto: Catherine Smet

Pauwel De Meyer heeft een kop van een hert in zijn woonkamer en toch is hij geen jager, behalve dan eentje die altijd op zoek is naar eerlijke songs. En ook de hertenkop in kwestie leverde zo’n nummer op. Voor hem is die kop immers een herinnering aan mooiere dagen, hoe morbide de vondst ook was.

Pauwel: “Als kleine jongen kwamen we al dwalend door de bossen vaak terecht bij een verlaten vakantiehuis met zwembad. Mijn vrienden en ik brachten er vele zomers door en het werd mijn favoriete toevluchtsoord. Flash forward naar 2020, een jaar van verval. Ik verloor mijn moeder, de bossen waar we onze jeugd doorbrachten werden gekapt, onze favoriete plek stond te koop.

Ik ging er regelmatig terug, om herinneringen op te halen of om te chillen. Het huis is inmiddels gesloopt, het zwembad in verval geraakt. Nadat het door de nieuwe eigenaren was leeggemaakt, deden we een morbide ontdekking: op de bodem lagen minstens tien hertenskeletten. Ik nam er een mee naar huis om daarna op te ruimen. Zijn schedel staat nu op een plank in mijn woonkamer. De cirkel is rond.”

Deer is het eerste nummer van Pauwels debuutalbum dat wordt verwacht via Unday in het voorjaar van 2022. Na het uitbrengen van zijn veelgeprezen, pikzwarte debuut-ep in 2020, begon hij een band te verzamelen en begon hij een heleboel geweldige nieuwe nummers te schrijven. Dit is het soort muziek waar wij van houden: onopgesmukt, recht uit het hart en met een hang naar Americana.

Asia - Vitriol

Het was een jaartje stil rond Asia Boselli. Vorig jaar in december kondigde ze in een eindejaarsinterview met ons nog een nieuwe ep aan voor 2021, maar ze zal zich stilaan moeten reppen om dat waar te maken. Een nieuwe tattoo en een nieuwe single zijn er nu wel. Met Vitriol, bouwt Asia verder op het tedere, maar donkere repertoire dat ze al opbouwde in het verleden. De song gaat over het verstrijken van de tijd, de angst om geliefden te zien vertrekken en het verlangen om alles te kunnen bevriezen zodat er niets verandert.

Na Camée, de Franstalige single van vorig jaar, zingt de jonge Brusselse opnieuw in het Engels in haar typische smachtende stijl die wat lijkt op die van Julien Baker, mooi ingebed in subtiel pianowerk, akoestische gitaar, drumwerk en zacht koper. Vitriol is dan ook weer een stille emotionele orkaan zoals eerder Church, Cold Sweat en Something To Do, maar dan wel met een rijkere klank ook al blijft het arrangement minimaal en staat de stem centraal. Elk woord wordt gewikt en gewogen en elk instrument zit op zijn plaats.

Deze single is de eerste in een reeks die zal leiden tot de release van het debuutalbum van Azië in 2022

Poldoore – Hourglass feat. ASM


foto: AOOA.TV

Meer dan 65 miljoen Spotify-streams. Vijvenzestig miljoen! Je zou van minder beginnen te duizelen, maar de Belgische producer en DJ Poldoore blijft er kalm bij. Het is de wereld die helemaal gek wordt. Van zijn muziek, uiteraard. Jarenlang bricoleren in zijn thuisstudio vol analoge curiositeiten, enthousiast sampelen en het hacken van live-instrumentopnames, leidden door de jaren heen tot een unieke sound die talloze muziekstijlen en tijdperken met elkaar verbindt en de luisteraar meeneemt op een trip langs een dynamische auditieve soundscape.

Hourglass, de eerste single van Poldoores vijfde studioalbum ‘Soft Focus’, is daar een mooi voorbeeld van. Samen met het ultralyrische duo ASM (A State Of Mind), keert Poldoore terug naar het pittige boombap-geluid van hiphops golden era in een kenmerkende productie, vol crunchy beats en soulvolle samples die een gevoel van nostalgie opwekken.

Ook de tekst van Hourglass lonkt naar een mistig verleden, met ietwat weemoed. Op momenten dat we de balans opmaken van het pad dat ons van het verleden naar het heden heeft gebracht, komen herinneringen opborrelen ... Vol verdriet en schoonheid.

Tensor – Desperate Minds, Desperate Measures

De Belgische metalbelofte Tensor is terug met een nieuwe single. Fans zullen zich een hoedje schrikken bij de eerste minuut van het nummer. Die klinkt immers ingetogen en berouwvol en meer iets voor Duyster als voor Graspop.

Het nummer gaat dan ook over de nood aan houvast in onzekere tijden. En de polarisering die daarmee gepaard gaat , wat ondertussen ook al een woord is geworden dat op zich al voor verdeeldheid zorgt. Waarbij alle partijen zelfs niet meer vastklampen aan het eigen gelijk, maar meer aan het ongelijk van de ander en dat dit net het streefdoel wordt. Links vs. rechts, de vaccinatie kwestie, pro life vs pro choice, black lives matter/ all lives matter. Wie wordt er uiteindelijk beter van?

De band nam de track zelf op, elk afzonderlijk in de eigen home studio’s, voor mix en master klopten ze opnieuw aan bij Sven Janssens, veteraan in de metal wereld (ex muzikant bij Axamenta, Aborted...) van Red Left Hand Studio. En geen nood, ergens in hun achterzak zit een dikke blaffer en als ze die bovenhalen, knalt de band als vanouds met Kenny Molly die zijn lyrics blaft terwijl de salvo’s van gitaar, bas en drum hem rond de oren vliegen.

“There is no honesty like hate/ Your means are hallowed by the cause” klinkt het en dan breekt de hel pas echt goed los in wat klinkt als een dreigend omen van (sociale) onrust voor de komende decennia. Check de professioneel ogende lyric video hieronder:

Live op Pluto festival (Oosterzele) op 6 november.

VRONI – Midnight Fever


foto:Valerie de Backer

Amper 24 is Vroni De Moor, maar als je haar muziek hoort, lijkt ze wel het zusje van Bea van der Maat of Elsje Elewaut. Als VRONI combineert de jonge Gentse immers een songwriterdromerige en poppy 80's sounds met een donkere veeg uit de new wave.

Vorig jaar bracht ze al haar debuutsingle Lonely die leidde tot een uitverkochte Minard in juni van dit jaar. Nu is er haar tweede single Midnight Fever en daarop slaat ze nog meer de richting in van dansbare new wave, geïnspireerd door de platencollectie van haar ouders.

De Moor: "In Midnight Fever wou ik eerder het accent leggen op de sfeer en emoties die voortkomen uit de muziek. De luisteraar wordt geleid door golvende emoties en een donkere sfeer. De tekst was voor mij van ondergeschikt belang. Om die reden gebruik ik mijn stem in dit nummer als een aanvullend instrument, eerder als typische leadvocal”.

Al deze nummers en meer vind je op onze Spotifylijst:

24 oktober 2021
Marc Alenus