#Kickstarters - Sonic Youth - Teenage Riot (1988)

#Kickstarters - Sonic Youth - Teenage Riot (1988)

U kent dat wel: af en toe zoek je die sonische schop onder je gat op om jezelf aan te vuren, om jezelf tot aan de rand op te laden om dan lekker te ontploffen met de vuist in de lucht. Deze week gaan we voor zeven nummers die er altijd in slagen om net dat te doen.

Bij een alternatief monument als Sonic Youth zijn er veel favorieten. Heel veel, maar als je ons dan toch de arm op de rug draait, zullen wij uiteindelijk te langen leste toch altijd weer uitkomen bij Teenage Riot van 'Daydream Nation'. Niet echt een nummer dat je vaak zal tegenkomen in de Classic 1000, maar het zou er eigenlijk feitelijk in een perfecte wereld tussen de eerste vijfentwintig moeten staan.

De werktitel van het nummer was aanvankelijk Rock'N'Roll For President, waarbij J Mascis, van het onvolprezen Dinosaur Jr., virtueel werd voorgesteld als slacker genius president. Uiteindelijk werd de titel toch nog veranderd in Teenage Riot. De iconische hoes van 'Daydream Nation', met de "Kerze" van Gerhard Richter, ging in 2008 voor ruim zeven miljoen dollar van de hand. Koopje!

In 2007 mocht in de Marquee van Pukkelpop een volledig in het wit gekleed Sonic Youth het volledige 'Daydream Nation' ten beste geven ter ere van de reissue, die u eigenlijk al lang had moeten hebben. Ons exemplaar is de enige gesigneerde cd in ons bezit. Dat gebeurde naar aanleiding van het Absolutely Free Festival Genk van 2014, toen wij de ongekroonde koning van de feedback mochten afhalen van het treinstation - hij was en passant platen gaan shoppen in Brussel - en, "en plein public" in een comfy zetel, alle vragen mochten stellen, die in ons opkwamen. Hij heeft ze allemaal beantwoord en hij ontving een daverend applaus!

"Teenage riot, in a public station / Gonna fight and tear it up in a hypernation for you."

11 juni 2021
Laurens Leurs