#Koning(inn)en - Jellyfish - The King Is Half Undressed (1990)

#Koning(inn)en - Jellyfish - The King Is Half Undressed (1990)

Met de losse pols op royale zoektocht door de backcatalogi.

Een forse radiohit in onze regionen mede dankzij de inzet van Studio Brussel destijds, maar het had nog veel meer mogen zijn want dit is meer dan drie decennia later nog altijd een vibrerend stuk popmuziek.

Een cryptisch liefdeslied dat leidt naar de fijne alomgekende metaforische quote. Van 'Bellybutton', het debuut van Jellyfish in 1990. De band draaide rond het duo Andy Sturmer en Roger Manning, die elkaar ontmoetten op de Amador Valley High School in Pleasanton California. Manning over die ontmoeting: "I've never seen anyone of his age with that expertise and command of his instrument. Andy was one of the first kids in our town who took it seriously and had a goal. He was my hero.” 

Na een valse start in de groep Betnik Beatch vormden ze Jellyfish, waarmee ze slechts twee langspelers maakten: 'Bellybutton' (1990) en 'Spilt Milk' (1993). Sturmer was één van de weinige drummers die ook de leadzang voor zijn rekening nam. En dat deed hij vaak van achter een stand-up drumkit vooraan op het podium.  Ondanks fraaie kritieken en live bijval bleek het songvehikel niet leefbaar en gingen ze hun eigen weg.  Manning als brein van Imperial Drag, The Moog Cookbook, TV Eyes en ook occacioneel als groepslid bij Beck. In de marge: de bas op 'Bellybutton' werd ingespeeld door Jason Falkner.  Hij kwam niet goed overeen met Andy Sturmer, zou de groep verlaten en werd vervangen door Roger Mannings jongere broer Chris Manning.

Ene Michael Miller had de beste definitie van Jellyfish in petto in de krant The State toen hij stelde: "‘Bellybutton’ is the best pop album of the year. It incorporates the inventive melodies of The Beatles, the vocal harmonies of 10CC and contemporary rhythms of XTC and Crowded House".

 

12 april 2022
Laurens Leurs