#KurtVileKiest - Bill Fay - Warwick Town (1968)

#KurtVileKiest - Bill Fay - Warwick Town (1968)

Hij startte ooit als gitarist bij The War On Drugs, maar kiest sinds 2008 voor het solopad als muzikant en sporadisch als producer. Kurt Vile is gek van muziek en toont dat een week lang met zijn favoriete tracks.

Kijk, daarvoor doen we het! Af en toe worden we door één van de suggesties van onze helden compleet van de stoel gedonderd van pure en oprechte verbazing. Kurt Vile ontdekte Warwick Town van cultheld Bill Fay voor hij op trip ging naar Puerto Rico en hij kon niet anders dan het afspelen, opnieuw en opnieuw.

Het nummer komt van een lp met demo’s en outtakes. De platenfirma van Bill Fay (Decca) tekende hem, maar deed het deksel op bijna iedere single die de man uitbracht. Zonde, want de songs zijn van een hoge melodische kracht. Volgens Vile is deze "grab-your-heart-beautiful". Je kan horen dat de man stevig belezen was, want de teksten zijn ronduit geweldig. De gepolijste pop was zoals die van Paul McCartney, maar dan nog menselijker.

Bill Fay (geboren William Fay in Londen, 9 september 1943) is een Engelse singer-songwriter. Zijn vroege opnames werden uitgebracht door Deram , maar na de release van zijn tweede album in 1971 werd Fay door het label gedropt. Fays album 'Life Is People' uit 2012 was het eerste album met geheel nieuw materiaal sinds 1971. Het meest recente album, 'Countless Branches', kwam uit op 17 januari 2020. Het werk van Bill Fay genoot in de jaren negentig een groeiende cultstatus.

De eerste twee albums werden opnieuw uitgegeven in 1998, een gebeurtenis die Bill Fay in 2012 als volgt beschreef: “Tot 1998, toen sommige mensen mijn albums opnieuw uitbrachten, was ik wat mij betreft verdwenen en verwijderd. Niemand luisterde. Maar toen kreeg ik de schok dat mensen zich mijn muziek herinnerden. Ik was een beetje aan het tuinieren en luisterde naar enkele van mijn liedjes op cassette en een deel van mij vond die best goed. Ik dacht: 'Misschien zal iemand ze op een dag horen'. Diezelfde avond, veertien jaar geleden, kreeg ik een telefoontje van een muziekschrijver, die me vertelde dat mijn twee albums opnieuw werden uitgebracht. Een schok kan niet veel groter worden dan dat. [...] Het was verbazingwekkend voor mij. Ik zal nooit echt kunnen geloven dat het gebeurd is. Dat is hoe ik erover denk. Ik had aanvaard dat ik verwijderd was, maar dat ik toch altijd liedjes was blijven schrijven en dat was goed genoeg.”

 

21 april 2024
Laurens Leurs