Le Guess Who? 2017, tien ankerpunten in een zee van keuzes

Voorbeschouwing

Van woensdag tot en met zondag vindt de elfde editie van Le Guess Who? Plaats in Utrecht. Het festival, genesteld in een scala aan locaties (concerthallen, café's, galerijen, ...), verkent de grenzen van genres; veel genres. Doom, drone, Maqam, Bulgaarse koren, freejazz, noise, Finse metal, techno, noem het en je vindt het op Le Guess Who?

Le Guess Who? 2017, tien ankerpunten in een zee van keuzes

Zoals steeds werd het grootste deel van het (gigantische) programma ingevuld door curatoren. Wilco, Savages en Suuns waren de vorige jaren al van dienst. Dit jaar vulden Shabazz Palaces, Perfume Genius, James Holden, Grouper, Han Bennink, Jerusalem In My Heart en Basilica Soundscape delen van de line-up in. Je een weg banen door het eclectische landschap dat vier dagen te vinden zal zijn in Utrecht, is schier onmogelijk. Het bomvolle programma zorgt voor hartverscheurende keuzes voor de voeten. Ideaal voor ontdekkingsreizigers, een ware hel voor wie kampt met keuzestress. Wij waagden het uw parcours tien ankerpunten te geven. Allons-y, allons-en!

Je kan niet om Pharaoh Sanders heen. De Coltrane Group-veteraan en jazzlegende kan met zijn saxofoon agressief uithalen of je spiritueel doen zweven. Het is een unieke kans om een fenomeen aan het werk te zien. De man laat zich niet zo danig veel meer op een podium opmerken; en al zeker niet in deze contreien.

Eveneens incontournable is Mount Eerie. Hij blies ons dit jaar weg met het intrieste 'A Crow Looked at Me', waarop hij het relaas doet van de dood van zijn vrouw. Het festival is zo voorzienend geweest er een reservations-only-concert van te maken en de bar te sluiten. Voor wie nog niet reserveerde: vergeet dat u dit ooit las of ween van spijt, want u bent te laat.

In de categorie legendes die u niet kent: GAS. Wolfgang Voigt mengt techno en musique concrète omdat hij in de jaren zestig op LSD aan het trippen was in een bos. En zo klinkt het ook. Voigt is al decennia actief onder duizend-en-één pseudoniemen. Kiezen is verliezen: u mist er de bodemloze noisescapes van Prurient mee.

Noisy, activistische hiphop om twee uur 's nachts? Enter Moor Mother! De dame uit Philadelphia tracht via rauwe muziek de vergeten verhalen omtrent de onderdrukking van zwarten te brengen.

The Bug vs. Dylan Carlson of Earth is een ongewone samenwerking tussen een dronepionier en een dub/industrial hiphopproducer. Samen creëren ze een donkere, losgeslagen muur van geluid. O ja, u mist wel het eerste stuk van Pharaoh Sanders.

Ben Frost is u hopelijk bekend. Met 'Aurora' maakte hij één van de beste ambientplaten van de afgelopen jaren. Hij gebruikt agressieve, indringende elektronica om ambient composities te maken die u (hopelijk) tijdelijk de strot afsnijden.

Klein combineert elementen van soul, en hiphop en vormt die om tot zwevende, elektronische soundscapes. Een erg interessant uitstapje, ware het niet dat LGW haar opkomst saboteert door er neoklassieke ambientgrootheid William Basinski naast te plaatsen.

Nog eentje uit de lijst met namen die u zou moeten kennen is Sun Ra Arkestra. Het etherische jazzensemble, opgericht door grootheid Sun Ra en na zijn dood verdergezet door Marshall Allen. Een combinatie van absolute meesters op hun respectieve instrumenten en de experimentele, muzikale filosofie van Sun Ra; niet te missen. Tenzij u natuurlijk Perfume Genius of tUnE-yArDs wil zien.

Canadese folkzangeres Mary Margaret O'Hara slaagde erin om met één album de cultstatus te verwerven. In 1988 bracht ze 'Miss America' uit. Daarna ging ze tekenen, acteren, etc. Maar hier krijgt u haar gewoon in levenden lijve te zien.

Wie zondag liever de keuzestress aan zich voorbij laat gaan en wil genieten van een zorgenvrije festivaldag, begeeft zich 's middags gewoon naar de Pastoefabriek voor 12-Hour Drone. Jup, twaalf uur aan een stuk. Met onder andere Innerwoud, Astoreth en Veni Om belooft het interessant te worden.

We hadden het nog niet over Aldous Harding, Tom Rogerson, Sex Swing, Jenny Hval en veel ander, lekker hoorvoer, maar laat ons u het plezier van de timetable-frustratie niet ontnemen. Hoe dan ook wordt Le Guess Who? 2017 de moeite waard.

7 november 2017
Koerian Verbesselt