#LeeScratchPerry - The Congos - Children Crying (1977)

#LeeScratchPerry - The Congos - Children Crying (1977)

Zonder dat de naam op ieders lippen ligt, is hij toch één van de meest invloedrijke Jamaïcaanse artiesten ooit. Dat zal blijken in de loop van deze week, als we kriskras doorheen het immense muzikale rijk van dit genie racen.

Vorig jaar voor een prijsje eindelijk de lp 'Heart Of The Congos' op de bevallige kop kunnen tikken om ze met enige regelmaat zachtjes onder de naald te schuiven. En hopla, de zon schijnt binnen.

Meesterwerkje van een groep die  vreemd genoeg door Island Records wandelen werd gestuurd, hetgeen alleen al voldoende was om Lee 'Scratch' Perry geïnteresseerd te krijgen, gezien de gepatenteerde aversie voor Island. Perry bracht The Congos uit op het eigen Black Ark label in 1977, maar in zeer geringe oplage en enkel in Jamaïca. Gelukkig werden de mastertapes gered en in 1996 door het Britse label Blood & Fire opnieuw uitgebracht.

En maar goed ook, want dit is een parel, die intussen algemeen wordt beschouwd als één van de beste rootsreggaeplaten ooit. De kern van The Congos bestond uit Cedric Myton en Roy Ashanti Johnson met een samenzang een falsetto en een tenor die zeer apart en herkenbaar bleken. Twaalf nummers en geen sof te spotten.

Wij gaan voor Children Crying met de straffe rocksteady-echo’s en sterke melodieën. Perry met dat zeer abstracte gevoel voor humor gooit doorheen de gevoelige song een loeiende koe met een kinderspeelgoedje. Een gruwel voor de gemiddelde producer, maar een evidentie voor Perry. En het werkt nog ook.

27 januari 2023
Laurens Leurs