Liza Weald - The Night's Dwelling

Liza Weald - The Night's Dwelling

Deze week won Liza Weald de Sena Performers Grote Prijs van Rotterdam 2020 in de categorie singer-songwriter. Haar nieuwe single verklaart veel.

Liza Weald brengt folknummers die doen dromen, maar niet enkel zoet. In haar teksten getuigt ze van haar vallen en opstaan en vertelt ze verhalen van de mensen om haar heen. Op dit moment schrijft de twintigjarige Lisa De Bruijn (zoals ze echt heet) aan haar debuutalbum, waarvan de eerste single Take You Home in mei uitkwam.

Nu is er ook The Night’s Dwellng, een ontroerend nummer over hartenpijn, ontkenning en angst. Haar stem doet wat denken aan die van Dolores O’Riordan, maar het zijn vooral fans van First Aid Kit, The Staves, Fleet Foxes en Simon & Garfunkel die dit vast en zeker kunnen pruimen. De track begint donker, maar in de opbouw breekt steeds meer licht door tot ze uitbarst in een vrolijk nonsensdeuntje.

Zelf zegt ze: “Het liedje gaat over een tijd waarin ik het heel prettig vond om zoveel mogelijk weg te rennen van het verdriet dat ik vanbinnen voelde. Ik had het op dat moment natuurlijk niet door dat het een escape was, en dat is helemaal okay. Ik probeer deze 'vluchthuppel' in het nummer lichthartig onder woorden te brengen, en ook muzikaal te belichamen door de herhaling van woorden, repetitieve vormdelen en de soms kabbelende melodie. Tekstueel kan de angst voor de nacht vertaald worden naar het symbolische donkere bos in jezelf, wat ook te zien is in de cover art. Op dit moment kan ik zonder angst in mijn eigen donkere bos staan. Ik omarm alle delen van mijzelf, die mij stuk voor stuk tot iets heel moois en kwetsbaars maken. Met het nummer hoop ik aan mijn omgeving te kunnen vertellen dat je altijd je kwetsbaarheid mag tonen, en je in die kwetsbaarheid juist je allermeest mooie en pure zelf kan zijn.”

25 september 2020
Marc Alenus